YENİ ŞEYLER REHBERİ

Girişimler İngiltere'de 'pişecek'

GOSB Teknopark’ta kurulan Teknoloji Transfer Ofisi, girişimlerin dünyaya açılması için onları İngiltere’ye taşıyor. Blink TTO’nun direktörü Tolga Bildirici, şirketlerin yurt dışına nasıl gittiğini ve orada yapması gerekenleri Yeni Şeyler Rehberi programında anlattı.
Sitede oku
Türkiye’de girişimlerin sayısı ve niteliği giderek artıyor. Bunda kurulan teknoparkların yaptıkları çalışmaların etkisi oldukça fazla. Teknoparklar sürekli olarak girişimlerin daha iyi hale gelmesi ve ülke ekonomisine daha yüksek katkılarda bulunması için yeni yollar arıyor.
Bu konuda yenilikçi adımlar atan teknoparklardan biri Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark’ı oldu. Kurum, Blink Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile girişimcilerin bizzat yurt dışına çıkarak oradan da ürün ve hizmetlerini uluslararası arenada satışa dönüştürmesi için adımlar atıyor.
Blink TTO’nun direktörü Tolga Bildirici, Yeni Şeyler Rehberi’nde bu yapının nasıl kurulduğunu ve potansiyellerini anlattı:

‘Bilgi ticarileşmeli’

Teknoloji transfer ofisleri, üniversitelerde yapılan araştırmaların fikri mülkiyet üzerinden ticarileşmesi prensibinde çalışmaktadır. Bu aslında bilgiyi üreten üniversite teknoloji transfer ofisleri perspektifinden bakıldığında tek yoldur da diyebiliriz. Ancak burada karşı tarafın, yani sanayinin, ihtiyacına bakılmaksızın eldeki bilginin ticarileşmeye zorlanması yolu izleniyor ve bu da hem süreç olarak zor hem de birbirlerinden farklı yapılar olan üniversite ve sanayinin iş birliğinin önündeki en temel bariyer. Bu noktada GOSB Teknopark’ın bir üniversite bünyesinde olmaması, ticarileşecek bilginin kendisinde değil de firmalarında birikmesi ve en büyük avantajı olarak Türkiye sanayisinin kalbinde yer alması nedeniyle, GOSB Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi Blink’in yapısının farklı olması gerekiyordu.
Blink’i eldeki bilgiyi ticarileştirmeye odaklamak yerine, sanayinin ihtiyacına cevap verecek bir model ile yapılandırdık. Bu yapının sanayiye daha fazla hizmet edeceğini, sanayiye yakınlığımız nedeniyle çok iyi biliyorduk ancak bu yeterli değildi. Teknoparkta yer alan firmaların da bu yeni yapılanma için teknik olarak oldukça yetkin olmasına rağmen sanayi ile çalışabilmesi için belirli bir noktaya taşınması gerekiyordu.

İngiltere’ye uzanan girişim yolculuğu

Gerek GOSB Teknopark geçmişimizde gerekse Blink TTO geçmişimizde gördük ki, startupların çok önemli 3 sorunu var: Bunlardan ilki Batı Avrupa ülkelerinin firmalarına göre çok daha düşük katma değer sağlamaları, diğeri bazı ülkelerde pazara girişte Türkiye’den olmaları sebebiyle gereğinden büyük bariyerler ve haksız rekabet ile karşılaşmaları ve son olarak da ihracat yapmanın hem zaman hem de maliyet olarak kolay süreçler olmaması.
Biz de öyle bir yapılanma yapmalıydık ki hem firmalar buradaki odaklarını bozmasın hem düşük maliyetli olsun hem de dünyaya açılan önemli bir kapı olsun. Bu noktada dünyaya açılan kapılara baktığımızda Amerika, İngiltere ve biraz dağınık olsa da Uzak Doğu’yu görüyoruz.
Amerika her ne kadar çok büyük bir kapı da olsa uzaklığı, yüksek maliyeti ve saat farkı bizim için büyük sorun teşkil ediyor. Uzak Doğu’da ise aynı sorunlara bir de iş yapma kültüründeki dağınıklık ekleniyor. Bu kriterleri yan yana getirdiğimizde en doğru ülke İngiltere idi. Üstelik bir de İngilterenin İngiliz Milletler Topluluğu ile Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi ülkelere açılması, önemli bir avantaj da sağlıyor. Bu kriterler göz önünde bulundurulduğunda Blink UK başta Türk şirketleri olmak üzere tüm dünyadaki şirketlerin Birleşik Krallık pazarına erişimini en hızlı ve en etkili şekilde sağlamak üzere yola çıkmış oldu.

Neler yapılıyor?

Blink UK ofisi olarak amacımız, firmalara maksimum faydayı sağlamak. Yani firmaların çok fazla enerji harcamadan en fazla verim alabilecekleri hizmetlerin sağlanması. Maliyet avantajı önemli avantajlardan biri olsa da Blink UK’de verdiğimiz hizmetlerin ana hatlarını; İngiltere’de uçtan uca yapılanma, sanal ofis, temsilcilik ve satış ofisi imkânı, satışa hazırlık ve satış süreçleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sunduğu teşvikler oluşturuyor.
Bununla birlikte ihracat kapasitesini artırmaya yönelik satış danışmanlığı ile İngiltere pazarındaki kültürel farklılıkların önündeki engeli kaldırmak adına yerelleşme danışmanlığı hizmetlerimiz de bulunuyor. Aslında Türkiye’deki modelimizi İngiltere’ye taşıdık diyebiliriz. Dolayısıyla şu anda veriyor olduğumuz hizmetlerimizi firmaların ihtiyaçları doğrultusunda sürekli olarak güncelleyerek yenilerini eklemeyi planlıyoruz. Buradaki en önemli nokta firmaların yarar sağlaması, büyümesi, yurtdışına açılması ve tabi ki katma değerlerini yükseltmesi.”
Yorum yaz