Rossiya-1 televizyonunun bir bölümünü yayınladığı röportajında Putin “Kişisel temaslarımızın, ilişkilerimizin yeniden canlandırılması, doğrudan diyalog tesis edilmesi, karşılıklı olarak çıkar sağlayan alanlarda gerçekten işleyen etkileşim mekanizmalarının kurulması planlanıyor” ifadelerini kullandı.
Stratejik istikrar, bölgesel krizler, çevrenin korunması ve ekonomi alanında işbirliğini karşılıklı olarak ilgilendiren konular arasında sıralayan Putin, “Bana kalırsa bu görüşmede tüm bu alanlarda çalışma mekanizmaları kurabilirsek iyi olur. Böylelikle görüşmenin boşuna olmadığını söylenebilir” dedi.
‘Rusya’da çalışmak isteyen ABD’li şirketler kulaklarından çekilerek uzaklaştırılıyor’
Rusya ve ABD’nin ekonomi alanında etkili bir şekilde işbirliği yapabileceğini belirten Putin, “Karşılıklı olarak bir ilgi var. Birçok ABD’li şirket Rusya’da çalışmak istiyor, ancak bu şirketleri kulaklarından çekilerek bizim pazarımızdan uzaklaştırılıyor ve yerleri rakiplerine bırakılıyor. Bu sahiden ABD ekonomisinin yararına bir durum mu?” ifadelerini kullandı.
Kendisine yöneltilen bir soru karşısında, “Üst düzey bir görüşme öncesinde iki taraf da çalışmak için uygun bir çalışma ortamı yaratmak adına her zaman birtakım olumsuz söylemleri azaltmaya çalışıyor” diyen Putin, ABD’nin de Rusya’nın da bu anlamda ‘profesyonel bir yaklaşım’ sergilediğini ifade etti.
‘Biden yönetiminin START-3’ü uzatması profesyonellik’
Putin, Biden’la Suriye ve Libya’nın yanı sıra başka konuları konuşmayı istediğini de ifade etti ve Biden yönetiminin New START anlaşmasını uzatma kararını ‘profesyonellik’ olarak nitelendirdi.
“Başkan Biden liderliğindeki yeni yönetim, ilk adım olarak START-3 anlaşmasını uzattı. Bunun çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Biden adına bu kuşkusuz profesyonelliğin bir tezahürü” diyen Rus lider, bunun apar topar değil, dünyadaki ve ikili ilişkilerdeki durum profesyonel bir şekilde analiz edilerek alınan bir karar olduğunu söyledi.
Putin, Biden ile görüşmesinin stratejik nükleer istikrar alanında görüşmeler için gerekli koşulları yaratmasını umduğunu belirtti.
Putin, Rusya’nın ABD ile ilişkiler konusunda çok itidalli davrandığını, güvenlik anlamında ilişkilerin kötüleşmesine yol açacak hiçbir adım atmadıklarını da vurguladı.
“Polonya ve Romanya’ya füze savunma sistemleri konuşlandırılıyor” diyen Putin, “Saldırı silahları da konuşlandırılabilir. Ancak biz Küba’daki askeri üssümüzü kaldırdık. Biz bunları yapmazken, partnerlerimiz ne yazık ki özellikle de böyle şeylerle ilgileniyor” açıklamasını yaptı.
‘Siber suçluları Washington’a vermeye hazırız’
Putin, ikili bir anlaşmaya varılırsa ve ABD de aynı şekilde hareket ederse siber suçluları vermeye hazır olduklarını ifade etti. Putin, şunları söyledi:
"Tüm bu uzlaşmalar devletler arası belgelere yansıtılır, bu belgelerde, anlaşmalarda taraflar üzerlerine belli sorumluluklar alırlar. Suçluların teslim edilmesi konusunda anlaşırsak, Rusya bunu elbette yapacaktır, ancak bu, diğer tarafın da, ABD’nin de aynı şeyi, söz konusu suçluları Rusya’ya iade etmeyi kabul etmesi koşuluyla gerçekleşecektir.”
Rus lider siber güvenliğin günümüzde çok önemli bir konu olduğunu, sistemlerdeki herhangi bir kopukluğun ciddi sorunlara yol açacağını ekledi.