DÜNYA

Biden, G7 zirvesinin kapanışında konuştu: NATO'nun 5. maddesi kutsal bir yükümlülüktür

Washington'ın Pekin ve Moskova'ya karşı hamlelerine sahne olan G7 zirvesinin kapanışında basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden demokrasilerin gidişatı, Çin, Rusya, Putin'le yapacağı zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sitede oku
* Önceki ABD Başkanı (Donald Trump) küresel ısınma diye bir sorun olmadığını düşünüyordu. Küresel ısınma bir varoluş sorunudur.
* Yolsuzlukla mücadele konusunda anlaştık. Yolsuzluk hükümetlere zarar veriyor. Paravan şirketler ve kara para aklama sorunlarına el atacağız.
* G7 demokratik değerlerin işletilmesi gereğini teyit etti.
* G7 liderlerine ABD'nin üstüne düşeni yapacağını aktardım: Masaya geri döndük. Amerika geri döndü.
* G7'den çıkan sonuçtan çok memnun kaldım. Mevkidaşlarımın birbiriyle nasıl iyi geçindiğine dair epey haber gördüm ki, bu doğrudur. Amerika'nın masaya geri dönüşüne ilişkin içten bir coşku olduğunu hissettim.
* Amerika'nın güvenliğini koruma becerimiz açısından NATO'yu yaşamsal önemde görüyoruz... 11 Eylül saldırılarının ardından NATO derhal ABD'nin yardımına koştu... NATO Anlaşması'nın 5. maddesinin sapasağlam yerinde olduğunu G7 liderlerine söyledim. 5. maddenin kutsal bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz. (5. maddeye göre NATO’ya üye herhangi bir ülkeye saldırı olduğu takdirde, bu saldırı, tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayılıyor.)
* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD-Rusya ilişkilerinin dibe vurduğunu söylemekte haklı ve gidişat onun uluslararası normlara uygun davranmaya nasıl tepki verdiğine bağlı ki, çoğu durumda Putin uluslararası normlara uymadı.
* Seçilmeden önce Putin'e ABD seçimlerine müdahale çabalarına karışıp karışmadığına bakacağımı söylemiştim. Kontrol ettim, dolayısıyla tüm istihbarata eriştim, o, bu faaliyetlerle iştigal ediyordu, karşılık verdim ve yine karşılık vereceğimi açıklıkla belirttim.
* (Çarşamba Cenevre'de Putin'le zirvenin ardından) Tek başıma basın toplantısı düzenleyeceğim, basın önünde bir münazara şeklinde olmayacak. Basın önündeki hareketlerle yönlendirilmek istemiyorum.
* Rusya ile çatışma peşinde değiliz.
* (Putin'le zirve) Uluslararası normlarla tutarlı olmadığını düşündüğümüz eylemleri çözmeyi dört gözle bekliyoruz. Sonuç olarak, bununla başa çıkmanın en iyi yolunun, onunla benim görüşmemiz, onunla benim tartışmamız olduğunu düşünüyorum - onunla endişelerimiz hakkında çok açık sözlülükle konuşacağımdan şüpheniz olmadığını biliyorum. 
* ('Putin Batı'nın yaptırımlarına rağmen niye değişmedi' sorusuna yanıt olarak) O, Vladimir Putin. Bu konuya girmeyeceğim, çünkü onunla müzakere masasına oturmam gerekiyor, daha sonra sizlerle görüşmekten zevk duyarım. Bir kişinin veya bir ülkenin davranışını değiştirebileceğimin garantisi yok. Otokratların ellerinde muazzam bir güç var, topluma hesap vermek zorunda değiller, gerçek şu ki, benim Putin’e gerektiği gibi karşılık vermem ki -böyle yapacağım- onu ikna etmeyebilir ve o aynı şekilde devam edebilir.
* Putin'in siber suçluların karşılıklı iadesi önerisine açığım. Bu, Putin'den potansiyel olarak iyi bir işaret.
Rusya'nın kendi ikilemleri var; ekonomisiyle uğraşıyor, Kovid-19 ile uğraşıyor ve yalnızca bariz şekilde ABD ve Avrupa ile değil, Ortadoğu'da da uğraşıyor...
* Rusya uluslararası normlara aykırı olduğunu düşündüğümüz faaliyetlere girerken boyundan büyük bazı gerçek sorunlara da daldı ki, bunların Suriye gibi bazısını çiğneyip yutmakta zorluk çekecek.
* Somut bir örnek olan Suriye, iki gücün uzlaşı bulmak için birlikte çalışabilecekleri bir alan.
* Libya'da Rusya ile birlikte çalışmalıyız.
* G7'nin ihlallerini belirlediği Çin'in insan hakları konusunda daha sorumlu davranması gerek.
* Kovid-19'un kökenleriyle ilgili bir sonuca varmadım. Sonuca varmak için laboratuvarlara erişim gerek ve buna sahip değiliz. Yeni bir tür pandemi çıkmamasını garantiye almak için Çin'deki laboratuvarlara erişime ihtiyacımız var. Doğal mı yoksa laboratuvarda ters giden bir deneyin sonucu mu, bunu belirlemek için Çin laboratuvarlarına erişime sahip olmak zorundayız.
* Çin, Kuşak ve Yol projesini yürütüyor. Bizce ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamanın daha adil yolları var.
* Bir yarış içindeyiz, ama teke tek Çin'le değil. Hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği konusunda dünyanın dört bir yanındaki otokratlarla, otokratik hükümetlerle bir yarış içindeyiz. Bence en doğrudan yolla Çin'le başa çıkmayı göreceksiniz.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e şahsen söylediğim gibi, çatışma peşinde değilim. İşbirliği yapacağımız yerde işbirliği yapacağız, anlaşmazlık içinde olduğumuz yerde, bunu açıkça belirteceğim ve tutarsız eylemlere karşılık vereceğiz.
Yorum yaz