DÜNYA

Prof. Dr. Yılmaz: Marmara Denizi'nden toplanan müsilaja talibiz

Marmara Denizi’nden toplanan deniz salyasına talip olduklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Müsilajın kimyasal yapısını inceleyip, laboratuvar ortamında oluşturulan müsilajla Marmara Denizi'nde görülen müsilajın yapılarını karşılaştırıyoruz. Eğer ürünlerimizden verim alırsak, denizde müsilaj biterse çiftliklerde üretebiliriz” dedi.
Sitede oku
Marmara Denizi’nde yaklaşık 4 aydır etkili olan deniz salyası olarak da adlandırılan müsilaj tedirginliğe neden oldu. Bursa'da, Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Yılmaz, deniz salyasının kaynağı olan mikro alglerin ekonomiye kazandırılması için laboratuvar çalışmalarını sürdürüyor.
Prof. Dr. Yılmaz, araştırma görevlileri Kübra Şentürk ve Nazlı Soydan ile doktora öğrencisi Vesile Esra Dökümcüoğlu, deniz salyasından aldıkları numuneleri mikrobiyolojik, toksikolojik ve kimyasal testleri yaparak, saf hale getirdi. Laboratuvar sonuçlarına göre geliştirilecek deniz salyasının gübre, tarım ilacı, temizlik malzemesi ya da biyoplastik olarak kullanılması hedefleniyor.

'Kimyasal yapısı nedir, bu yapı nasıl başladı, bunları anlamaya çalışıyoruz'

Yaptıkları çalışma ile eylem planına katkı sağladıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

'Müsilajın atılmasından ziyade, faydalı bir ürüne dönüşebileceğini düşünüyoruz'

'Bioplastiğe dönüştürülebilme ihtimalini inceliyoruz'

Bioplastik çalışmalarının başladığını belirten Prof. Dr. Mete Yılmaz,  şu ifadeleri kullandı:
"Alternatif olarak Bursa Teknik Üniversitesi'ndeki araştırmacılarımız müsilajın plastikleşme özelliğini inceliyorlar. Bunların bioplastiğe dönüştürülebilme ihtimalini inceliyoruz. Biyoyakıt ham maddesi olarak kullanabilir miyiz diye araştırma içerisindeyiz. TEKNOFEST kapsamında lisans öğrencilerimizi de bu projeye dahil ettik. Önümüzdeki yıl TEKNOFEST'te müsilajın çeşitli ürünlere dönüştürülmüş halleriyle yarışmaya katılacak arkadaşlarımızı seçiyor ve festivale hazırlıyoruz."

'Kirlilik kaynaklarını azaltarak çözüm bulmak daha akılcı'

Algleri çoğaltan mekanizmaların azaltılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Yüzeydeki bütün biriken müsilajı en erken şekilde toplamamız gerekiyor'

Yorum yaz