DÜNYA

ABD'nin AB liderlerini dinlediği iddiasıyla ilgili izahat talep eden Macron: Müttefik dinlemek kabul edilemez

ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Danimarka istihbaratının yardımıyla en az 2014'e dek Almanya Başbakanı ve diğer üst düzey Avrupalı yetkilileri dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Şansölye Merkel'den açıklama geldi.
Sitede oku

Video konferans yoluyla gerçekleştirilen Almanya-Fransa Bakanlar Konseyi toplantısının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak basın toplantısı düzenledi.

Danimarka Radyosu'nun ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Danimarka Savunma İstihbarat Teşkilatı'nın (Forsvarets Efterretningstjeneste/FE) yardımıyla en az 2014'e dek Avrupalı siyasi liderleri dinlediği haberine değinen Macron, "Kabul edilemez" tepkisini gösterdi.

Macron: Tam bir netlik talep ediyoruz

'Fransa ve Almanya'nın olan biten konusunda tam bir netlik talep ettiğini' söyleyen Macron, "Müttefikler arasında böyle bir şey kabul edilemez, hele müttefiklerle Avrupalı ortakları arasında daha da kabul edilemez" dedi. Fransa lideri, ABD ile Danimarka'dan casusluk iddialarıyla ilgili izahat beklediğini sözlerine ekledi.

Merkel'e göre ilişkiler açısından kalıcı zarar yok

Daha alt tondan konuşan Merkel, casusluk skandalı nedeniyle 'Almanya'nın Danimarka ve ABD ile ilişkilerinde kalıcı bir zarar görmediğini' söyledi.

2013'te eski ABD'li istihbarat analisti Edward Snowden'ın dünya çapında manşet olan NSA'nın Merkel dahil küresel çapta liderleri dinlemesi ifşaatıyla ilgili soruşturmayı kapattırmış olan şansölye, o zamandan bugüne tutumunun değişmediğini belirterek "Bugüne ve güvene dayalı ilişkilere bel bağlıyoruz" dedi.

Kopenhag'ın açıklamasını yeterli buldu

Merkel, 'Danimarka hükümetinin tepkisini memnuniyetle karşıladığını ve güvene dayalı ilişkiye geçiş için iyi bir temel olarak gördüğünü' dile getirdi.

Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen"Danimarka hükümetinin pozisyonu nettir: Yakın müttefiklerimize yönelik saldırılar kabul edilemez. Bu, Danimarka yetkililerinin sadık kaldığı sistematik bir ilkedir" demişti.

Yorum yaz