DÜNYA

Ateşkes sonrası ABD Dışişleri Bakanı İsrail-Filistin-Mısır-Ürdün yolcusu

İsrail-Hamas ateşkesi sonrası, ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanı Blinken'ı Ortadoğu turuna gönderdiğini duyurdu. Salı günü İsrail'de olacak Blinken, Kudüs, Ramallah, Kahire ve Amman'da Netanyahu, Abbas, Sisi ve Abdullah'la görüşecek.
Sitede oku

Kudüs geriliminin tetiklediği Hamas'ın Batı Kudüs'e roket atmasına İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarıyla yanıt vermesiyle başlayan 11 günlük savaşın 21 Mayıs'ta ateşkese bağlanması sonrası, ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Ortadoğu turuna gönderiyor.

İlkin Blinken, 'ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine Kudüs, Ramallah, Kahire ve Amman'a giderek ateşkesi pekiştirme çabalarını desteklemek için taraflarla görüşeceğini' duyurdu. Dışişleri Bakanı, "ABD, çatışmaların bitmesi ve gerilimin düşmesi için yoğun diplomasi yürütmüştür" hatırlatmasını yaptı. Blinken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüşecek.

Ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden, Blinken'ın ilk resmi İsrail ziyaretinin 'ateşkesi sağlayan sessiz ve yoğun Amerikan diplomasisinin devamı' olduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı, şunları söyledi:

"İsrailli liderlerle İsrail’in güvenliğine kesin bağlılığımızı ele alacak Blinken, yönetimimizin yıllarca ihmalden sonra Filistin halkı ve liderleriyle bağları yeniden kurma ve onları destekleme çabalarını devam ettirecek. Hamas'a değil de oradaki halka fayda sağlayacak şekilde Gazze'ye derhal yardım ulaşmasını sağlamaya yönelik uluslararası çabaları ve gelecek aylarda yeni çatışma çıkması riskini azaltmayı da görüşecek."

Biden, İsrail-Hamas savaşına koşut artan Yahudi karşıtı saldırıları da kınadı:

"Yahudi cemaatine yönelik son saldırılar alçaklıktır ve durmak zorundadır. Yurtiçi ve yurtdışındaki bu nefret dolu davranışı kınıyorum - nefrete güvenli bir liman vermemek bizim elimizde" dedi. 

Biden yönetiminin bu ay patlak veren krizle ilgili en üst düzey yüz yüze görüşmelerine sahne olacak Blinken'ın Ortadoğu turunda, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde nabız yoklaması da yapılacak. Öncesinde Ürdün Kralı 2. Abdullah, "Filistin'de siyasi çözüme götürecek kalıcı ateşkes için çalışılmalı" mesajını vermişti.

İsrail saldırılarında Gazze'de 66'sı çocuk, 39'u kadın 248 Filistinli, Hamas saldırılarında İsrail'de 12 kişi ölürken, Demokrat Parti'nin Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde ağırlığı bulunan ilerici kanadı Biden yönetimini Gazze'de dökülen kana müdahale etmediği ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya'koşulsuz' destek verdiği gerekçesiyle sert dille eleştirdi. Bu tavrın verdiği güçle ABD çapında düzenlenen Filistin'e destek gösterileri daha çok ses getirdi. 

'İsrail'n kendini savunma hakkına tam destek' açıklayan ve gerilimin düşmesi için perde arkasında yoğun çalışma yürüttükleri mesajları veren Biden'ın defalarca telefonda görüştüğü Netanyahu'dan sonunda 'ateşkes için bir yol bulmasını' talep etmesinin ertesi günü silahlar sustu. 

Yorum yaz