DÜNYA

Suudi Dışişleri Bakanı'ndan İsrail'in Filistinlilerin temel haklarını aleni şekilde ihlal etmesine kınama

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İsrail-Hamas savaşı'nın 7. gününde düzenlediği acil toplantıda, Suudi Dışişleri Bakanı, uluslararası topluma askeri operasyonların sona ermesini sağlamak için acilen harekete geçmesi çağrısı yaptı.
Sitede oku

İsrail'in Kudüs'te Şeyh Cerrah'tan Filistinlileri sürme kararı ve Mescid-i Aksa'da cemaate saldırılarının tetiklediği Gazze'deki silahlı örgütlerle İsrail arasındaki savaşla ilgili Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'dan açıklama geldi.

'İsrail'in Filistinlilerin temel haklarını aleni şekilde ihlal etmesini' kınayan Suudi Dışişleri Bakanı, uluslararası topluma 'askeri operasyonların sona ermesini sağlamak için acilen harekete geçmesi' çağrısı yaptı.

Kutsallık ihlali ve yerinden etmeye vurgu

'İslam alemi tarafından kutsal kabul edilen yerlerin kutsallığının ihlali ve Filistinlilerin Doğu Kudüs'teki evlerinden zorla çıkarılmasını' kınayan Bin Ferhan, uluslararası toplumu 'bu tehlikeli tırmanışa son verme sorumluluğunu yerine getirmeye, askeri operasyonları durdurmak için acilen harekete geçmeye ve iki devletli çözüme dayalı barış müzakerelerini yeniden canlandırmaya' çağırdı.

Suudi Prens Faysal bin Ferhan, bu açıklamaları, Gazze'deki silahlı örgütlerle İsrail arasındaki savaşın 7. gününde 57 ülkenin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) acilen düzenlediği video yoluyla toplantının açılışında yaptı.

BAE ve Bahreyn'den ateşkes çağrısı

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn bakanları da 'Yahudilik, İslam ve Hıristiyanlık için kutsal yerleri içeren Kudüs'ün kimliğini korumanın önemini' vurgulayarak 'ateşkes' çağrısında bulundu.

BAE'nin Uluslararası İşbirliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Rim el Haşimi, "Gerilimi azaltma ve en yüksek derecede itidal, bölgeyi yeni istikrarsızlık düzeylerine sürüklemekten kaçınmak için önemli" dedi.

Çavuşoğlu'ndan İsrail için UCM süreci çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 'İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçlarından sorumlu tutulması ve Filistinli siviller için uluslararası koruma mekanizması' için çağrıda bulundu.

 

 

Yorum yaz