Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu, 108 kişi hakkında açılan 'Kobani davası', Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşmeye başlandı.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın aktardığına göre duruşmanın ilk dakikalarında mahkeme başkanı, dışarıda kalan avukatların salona alınması taleplerine karşılık vermedi. Salonda bulunan avukatlar durumu protesto ederken, "Koronavirüs nedeniyle alabileceğimiz insan sayısı belli" diyen mahkeme başkanı, güvenlik ve salgın nedeniyle bu kararın uygulandığını söyledi.
Avukatların itirazı devam edince mahkeme başkanı, cüppesiz olan kişinin salondan çıkarılmasını istedi. İtiraz edenlere "Duruşma düzenini bozanı dışarı alırım" yanıtı verilmesi üzerine avukatlar, alkışlı protestoda bulunarak duruşma salonunu terk etti.
Ardından mahkeme heyeti kimlik tespitine başladı. Avukatların mahkeme heyetini protesto ederek salondan ayrılmasının ardından davanın sanıkları da, kimlik tespiti için sorulan sorulara salonda savunma olmadığı gerekçesiyle yanıt vermedi.
Demirtaş: Salonun kalabalık olacağı önceden belliydi
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kimlik tespitiyle ilgili sorulara yanıt vermedi. Demirtaş şunları söyledi:
- "Avukatların sayısı belliydi. Her bir sanık için 3 avukat olsa da 100’den fazla avukat olacaktı. Mahkeme salonunun kalabalık olacağı önceden belliydi. Bu sorunu çözebilirdiniz. Gerçekten yargılamanın devam etmesini istiyorsanız ara verip bu sorunu çözebilirsiniz. Bilgilerimizi tabii ki mahkemeye vereceğiz. Sormak istediğiniz her türlü soruyu sorabilirsiniz, biz de savunmamızı yapacağız.
- Bir duruşma salonunda avukatların bulunması gerekir. Yargılama usulen uygun gibi gözüksün istiyorsanız avukatlar girsinler. Ben orada değilim. Yanımda avukat yok, duruşma salonunda avukat yok. Şu anda duruşma salonunda aleyhime bir şey tespit etme şansım yok. Baskı ortamında yargılamayı yapsanız da avukatların buraya girmesi gerekiyor."
'128 milyar dolar nerede?' yazıp SEGBİS kamerasına gösterdi
Selahattin Demirtaş'ın SEGBiS kamerasına gösterdiği kağıtlardan birinin üzerinde de "128 milyar dolar nerede" yazılı olduğu görüldü.
Daha sonra duruşmanın başında yer sıkıntısı nedeniyle salona alınmayan avukatlar dahil tüm avukatlar salona geri döndü. Avukatlar salona döndükten bir süre sonra duruşmaya ara verildi.
Duruşma saat 14:00’te tekrar başladı. Avukatlar iddianame okunmadan önce usule ilişkin itirazlarda bulundu, reddi hakim talebinde bulundu. Ancak mahkeme başkanı iddianamenin okunması talimatını verdi. Yaklaşık 20 dakika süren alkışlı protesto sonrası tüm avukatlar ikinci kez salonu terk etti.
Kimler takip ediyor?
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın yanı sıra HDP’nin tüm meclis grubu duruşmada hazır bulundu. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Milletvekili Ahmet Şık da duruşmayı izleyen siyasetçiler arasında.
CHP ise davayı Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi, Servet Ünsal ve Parti Meclisi’nden Semra Dinçer’in olduğu 4 kişilik heyetle takip ediyor.
İstanbul'da gözaltılar var
Öte yandan davaya ilişkin olarak HDP İstanbul İl Binası önünde açıklama yapmak isteyenlere polis müdahale etti. Aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
3 Mayıs'a ertelendi
Demirtaş'ın, Yüksekdağ'ın ve Tunceli'in reddi hakim taleplerini yazılı olarak vermesi için süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti, UYAP üzerinden verilen dilekçeleri reddederek, duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi.