DÜNYA

Sputnik V’yi geliştiren bilim insanlarından kan pıhtısı ve aşılar arasındaki bağı inceleme çağrısı

Rus Kovid-19 aşısı Sputnik V’yi geliştiren bilim insanları, farklı ülkelerde ilaçların dolaşımını düzenleyen yetkililere, Oxford Üniversitesi’nin, vücudun aşılamaya yan tepkisi olarak kan pıhtılaşması ile çeşitli Kovid-19 aşıları arasındaki araştırmayı dikkatlice inceleme çağrısında bulundu.
Sitede oku

Sputnik V’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Oxford Üniversitesi, 489 binden fazla mRNA aşısı alıcısının verilerine dayanan önemli bir çalışma yayınladı. Bu çalışma, portal vende tromboz (kan pıhtısı) riskinin mRNA aşılarında (Pfizer ve Moderna), AstraZeneca’dan 30 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor”ifadesine yer verildi.

Avrupa İlaç Ajansı'ndan AstraZeneca aşısı için 'kanda pıhtılaşma' açıklaması: 'Çok nadir görülen yan etki'
Birçok düzenleyicinin, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarının kullanımını askıya alma önerisinin ana nedeni olan serebral ven trombozunun gelişme riskinin, “AstraZeneca aşısı (milyonda beş vaka) ve Pfizer ve Moderna aşıları (milyonda dört) için çok benzer göründüğü” kaydedildi.

Açıklamada, “Bununla birlikte, öyle görünüyor ki, Kovid’in kendisinin yol açtığı serebral ven trombozu riski mRNA aşılarının yol açtığına göre 8 kat, portal ven trombozu riski ise 10 kat daha yüksek. Düzenleyiciler, daha anlamlı çıkarımlar yapmak için bu verileri incelemeli”dendi.

Yorum yaz