DÜNYA

İki ABD gemisi haftaya Karadeniz'e geçiyor

ABD'ye ait 2 savaş gemisinin, Türk Boğazlarından Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulunduğu ve gemilerin 4 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacağı açıklandı.
Sitede oku

Rusya, Hazar Denizi'ndeki savaş gemilerini tatbikatlar için Karadeniz'e gönderiyor
Diplomatik kaynaklar "Tarafımıza Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz’e çıkacaklarına dair 15 gün önceden Diplomatik kanallardan bildirim yapıldı. Gemiler 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacaklar" açıklaması yaptı. 

İki geminin ayrı ayrı 14 ve 15 Nisan'da Karadeniz'e çıkıp 4 ve 5 Mayıs'ta dönmelerinin planlandığı da aktarıldı.

Rusya'dan açıklama

Rusya'dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, "Kıyıdaş olmayan ülkelerin Karadeniz havzasındaki faaliyetlerini artırdığını endişeyle tespit ediyoruz. NATO ülkelerinin Karadeniz'e ziyaret sayısı, savaş gemilerinin kalış süresi arttı" dedi.

Bu faaliyetlerin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümlerine uygun olarak yürütülmesinin Rusya için ilkesel önem taşıdığını kaydeden Gruşko, "Karadeniz'de güvenliği koruma sorumluluğunun Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü de dahil bunun için gereken tüm mekanizmaları oluşturan kıyıdaş ülkelere ait olduğunu düşünmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorum yaz