DÜNYA

Rus Gamaleya Merkezi, koronavirüs aşısını yeni mutasyonlara iki günde uyarlamanın yolunu buldu

Dünyanın tescilli ilk koronavirüs aşısı Sputnik V'yi geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi'nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, merkezin koronavirüs aşısını yeni mutasyonlara göre iki gün içinde uyarlama imkanı veren bir yöntem geliştirdiğini söyledi.
Sitede oku

Sputnik’e konuşan Gintsburg,Adenovirüs temelli aynı teknoloji kullanılıyor. Burada değiştirilmiş ana yapıya sahip spike proteini (diken proteini) sekansından tam anlamıyla bir gün içinde yeni bir sekans sentezleniyor. Bu sekans ertesi gün halihazırda kullanılmış olan vektöre ekleniyor ve hazır aşı için genetik olarak değiştirilmiş bir yapı elde ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Gintsburg, şu anda böyle bir durumda elde edilecek yeni aşının tüm test aşamalarından geçip geçmemesi konusunun tartışıldığını ifade etti.

Gintsburg, “Elde edilen aşı, yeni virüs varyantına karşı aynı şekilde yeterli koruma sağlarsa hemen seri üretimine geçilebilir” dedi.

‘Yaz sonuna kadar vatandaşların yüzde 60’ı aşılanmış olacak’

Gamaleya Araştırma Merkezi'nin Başkanı Aleksandr Gintrsburg, yaz sonuna kadar Rusya vatandaşlarının yüzde 60’ının koronavirüse karşı aşılanmış olacağını ifade etti.

Gintsburg, şu anda birçok basın kuruluşunun aşılamanın önemine dair enformasyon kampanyasına katıldığını, bunun da sonuç vermesini beklediklerini söyledi.

‘Salgın bitmeyecek, ama salgın süreci aşı ile kontrol edilebilir hale gelecek’

Gintsburg, “Sonbaharda salgını yenmiş olmayacağız, ancak ülkemizdeki süreci aşı ile yönetilebilir hale getirebiliriz. Bu son derece gerçekçi, böyle bir hedefimiz var ve eminim ki bu hedefimize ulaşacağız” dedi.

‘Tescil sonrası testler haziran ortası gibi bitecek’

Gintsburg tescil sonrası testlerin ne zaman biteceğine ilişkin “Gözlemler altı aydır devam ediyor, uzun vadeli sonuçları gözlemlemek gerekiyor. Haziran ortası gibi olacak, raporun imzalanması ve Sağlık Bakanlığı’nın uzman kurumuna sunulması için de iki-üç haftaya daha ihtiyacımız var. Bunun ardından kalıcı tescil için bir karar verileceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

‘Sputnik V, Rusya’da 14 yaş ve üstü gençlerin kullanımı için de onaylanabilir’

Gamaleya Araştırma Merkezi Gintsburg ayrıca, Rusya’da 14 yaşın üzerindeki kişilerin Sputnik V ile aşılanmasına da onay verilebileceğini belirtti.

‘Sputnik V, Rusya’da 14 yaş ve üstü gençlerin kullanımı için de onaylanabilir’

Gamaleya Araştırma Merkezi Başkanı Gintsburg ayrıca, Rusya’da 14 yaşın üzerindeki kişilerin Sputnik V ile aşılanmasına da onay verilebileceğini belirtti.

Söz konusu yaş grubundaki gençlerin aşılanmamasını gerektiren fizyolojik bir durumlarının olmadığını kaydeden Gintsburg, bu nedenle Rusya Sağlık Bakanlığı’nın bu yaş kategorisini Kovid-19’a karşı aşılama takvimine dahil etme konusunda çalıştığını söyledi: "Farklı çocuklar var, hepimiz 14-15 yaşlarındaki gençlerin aslında bu aşıya karşı herhangi bir fizyolojik kontrendikasyonlarının (bir tedavinin uygulanmamasını gerektiren durum) bulunmadığını iyi biliyoruz. Bu nedenle, bildiğim kadarıyla, Rusya Sağlık Bakanlığı mevcut düzenlemeleri şu anki ve muhtemelen gelecekteki zorluklarla etkili bir şekilde uyumlu hale getirmek için aktif olarak değiştirmeyi düşünüyor ve sonucunda söz konusu çocuk kategorisi için aşıya onay verebilir.”

‘Sputnik V, virüsün Güney Afrika mutasyonuna karşı da koruma sağlıyor’

Gintsburg, Sputnik V aşısının koronavirüsün Güney Afrika mutasyonuna karşı etkili olup olmadığı soruya da şu sözlerle yanıt verdi: 

“Aşı virüsün İngiltere mutasyonuna karşı test edildi, koruma düzeyi yüzde 100. Güney Afrika mutasyonuna karşı da koruma sağlıyor, bu konuda araştırmalarımız da sürüyor.”
Yorum yaz