Arsen Torosyan, Sputnik Ermenistan’a verdiği röportajda, ülkesinin komşularıyla ilişkileri ve güvenlik meseleleri ile ilgili tartışmaların genel reformlar bağlamında gerçekleştiğini belirterek, “Başbakan (Nikol Paşinyan) ordunun reformlara ihtiyaç duyduğunu defalarca söyledi. Orduyu daha mobil, esnek, verilen görevleri hızlı biçimde çözme yeteneğine sahip olmalı. Bu da bizim önceliklerimizden. Aynı zamanda şunu da belirtmek gerekir ki, ülke güvenliğinin sağlanması sadece ordunun güçlendirilmesi değildir, başka unsurlar da var” ifadesini kullandı.
Halihazırda Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında çalışma grupları dizeyinde yapılan gayri aleni görüşmelerde, ulaşım engellerinin kalkması konusunun değerlendirildiğini anımsatan yetkili, bunun, 10 Kasım anlaşmasından çıkan iş sürecinin olduğunu belirterek, “Bölgesel sorunlara yaklaşımlarımız ve bölgedeki diğer ülkelerin bize yaklaşımları, dinamik olarak değişen bir süreç. Çıkarlarımızın ihlal edilmeyeceği biçimde çalışmalıyız” dedi.
Türkiye’nin tehdit kaynaklarından biri olarak gösterilen Ermenistan Ulusal Güvenlik konseptinde hiçbir değişikliğin yapılmadığını söyleyen Torosyan, ama bunun Ermenistan’ın uzun vadeli kalkınma için ulaşım engellerinin kalkmasını düşünmemesi gerektiği anlamına gelmediğini kaydetti.
Örnek olarak ABD-Çin ilişkilerine işaret eden Ermeni siyasetçi, ABD’nin askeri doktrininde Çin’in temel tehditler arasında yer aldığını, fakat bunun, iki ülkenin yakın ekonomik ve ticari bağları geliştirmesine engel olmadığına söyledi.
Sputnik Ermenistan, son zamanlarda, ülke yönetiminin birkaç açıklamasının ardından, Türkiye konusuyla ilgili tartışmaların etkinleştiğini yazıyor. Önce Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan çevresinde olumlu havanın oluşturulması gerektiğini belirterek, “Bunun için bölgeye yönelik bakış açımızı değiştirmeliyiz” ifadesini kullanmıştı. Birkaç gün sonra Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, devlet televizyonuna açıklamasında, Türkiye’nin düşman ülke olup olmadığı sorusuna, “Yaklaşımlarımıza bazı düzeltmeler girmeliyiz” demişti.