MULTİMEDYA

UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'nde yer alan meşhur yemekler

Sitede oku

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, “Somut Olmayan Kültürel Miras” Listesi'ne bu yemekleri dahil ederek onları koruma altına alıyor.

Dünyanın dört bir yanından bu listeye alınan ulusal ve yerel lezzetler, Sputnik'in seçkisinde.

1 / 10
Türkiye listede 2013’ten beri Türk kahvesi ile yer alıyor
2 / 10
Japon mutfağı 2014 yılında 'doğal gıdaları sürdürülebilir bir şekilde kullanarak, özünde doğaya saygı ruhu bulundurduğu' için listeye alındı. Japon mutfağında yerel kaynaklardan edinilen balık, pirinç, sebze ve yenilebilen yabani bitkiler ağırlıkta
3 / 10
Fransa Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, Parisien gazetesine yaptığı açıklamada Fransa'nın geleneksel ekmeği bagetinin UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne dahil edilmesi için başvuruda bulunacağını belirtti
4 / 10
UNESCO’ya göre Meksika yemekleri, çiftçilik, ritüeller ve atalardan kalan adetlerle ortaya çıkan kapsamlı bir kültür modelini temsil ediyor. Meksika mutfağı 2010 yılında UNESCO‘nun listesine girdi. Mısır, fasülye ve acı biber kadar, göllerin üzerine kurulan ekin adacıklarında tarım yapılması ve besleyici değerini arttıran pişirme yöntemleriyle de kültürel miras özelliğinde.
5 / 10
UNESCO, Güney Kore’nin acılı ‘kimchi’sini altı, Kuzey Kore’ninkisiyse dört yıl önce listeye aldı. Uzak doğu mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alan kimchi, mayalanmış kırmızı biber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeği.
6 / 10
Birçok ülkeyi kapsayan Akdeniz mutfağı da somut olmayan kültürel miras listesinde bulunuyor. Sağlık ve uzun ömür için tavsiye edilmesinin yanı sıra Akdeniz mutfağının en önemli geleneklerinden biri de yemeğin paylaşılması. Pazarlar da bu kültürün önemli bir parçası.
7 / 10
UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilenlerden Özbek pilavı
8 / 10
Ermenistan mutfağının ayrılmaz parçası olan lavaş. Lavaş hamuru bezelere ayrılıyor ve açılarak uzatılıyor, daha sonra fırının duvarına yapıştırılarak pişiriliyor.
9 / 10
Hırvatistan'ın zencefilli kurabiyesi. Ülkenin kuzeyinde önce manastırlarda pişirilen kurabiyeler, daha sonra evlerde yapılmaya başlanmış. Un, karbonat, şeker ve baharatlardan oluşan kurabiyeler, ülkenin çeşitli bölgelerinde kendine özgü motiflerle süsleniyor
10 / 10
UNESCO Listesi'ndekilerden geleneksel Malta ekmeği. Bu ekmek "hobz biz-zejt" olarak bilinir. Hobz biz-zejt, ekmek dilimlerinin tatlı domates salçasıyla kaplanmasının ardından kapari, sarımsak, zeytin, karabiber ve zeytinyağı ile buluşmasıyla oluşan bir başlangıç aperatifi
Yorum yaz