Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayınladı.
Bildiride, "Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti'nin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" ifadelerine yer verildi.
'Bu açıklamayı askeri darbe girişimi olarak görüyorum'
Paşinyan ayrıca, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Facebook hesabından açıklama yapan Paşinyan, "Bugün Onik Gasparyan'ın görevden alınmasına ilişkin kararı imzaladım. Bu açıklamayı askeri darbe girişimi olarak görüyorum" dedi.
'Devrimi savunmamız gerekiyor'
Paşinyan, ordunun istifa talebiyle ilgili yaptığı açıklamada "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi.
Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı.
Paşinyan: Çözüm için birkaç seçenek sundum
Hükümet binası önündeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan destekçilerinin yanına elinde megafonuyla giden ve onlarla konuşan Paşinyan, Ermenistan ordusunun halka ve başbakana bağlılığını koruduğunu belirterek "Ermenistan'da gergin bir durum var ancak çatışma yaşanmayacağı konusunda mutabakat sağlamalıyız. İstifamın sorunun çözümü olduğundan emin değilim. Çözüm için birkaç seçenek sundum" dedi.
Ermenistan'da kardeşlik atmosferi olduğunu ancak bunun siyasi diyalog ve tartışmaların olmayacağı anlamına gelmediğini belirten Paşinyan, "Ermenistan içinde düşmanımız yok. Sükunete davet ediyorum. Elbette durum gergin ancak bizim cepheleşmeye değil konuşmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.
'Söylentiler yalan, biz buradayız'
Kendisi ve ailesinin ülkeden kaçacağı yönündeki iddialara da yanıt veren Paşinyan, "Enformasyon terörüne alıştığınızı umuyorum. Uçağımın hazırlandığı ve ülkeden kaçmaya hazırlandığımız gibi çok sayıda söylenti yayıyorlar. Biz buradayız ve hiçbir halükarda ülkemizi terk etmeyeceğiz. Ailem burada" ifadelerini kullandı.
Paşinyan, darbe tehdidinin yönetilebilir olduğunu kaydederek "İstifamı talep eden askerler duygusal bir karar aldı. Görevden aldıklarım da dahil hepsi benim kardeşlerim ve ülkemizin askerleri" diye ekledi.
Paşinyan, gazetecilerin Ermenistan'da darbe yapılmasının mümkün olup olmadığına ilişkin sorusu karşısında darbe girişimlerinin başarısız olacağını vurguladı.
'Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Genelkurmay başkanını görevden alma önerimi reddetti'
Bununla birlikte binlerce destekçisinin düzenlediği mitingde de konuşan Paşinyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a Genelkurmay başkanının görevden alınmasını öngören kararı imzalamasını önerdiğini ancak bu önerisinin karşılık bulmadığını belirterek bu durumun Sarkisyan'ın devlet darbesine dahil olacağını gösterdiğini vurguladı.
Paşinyan, ordunun bazı kademelerinde önceki hükümetleri destekleyen kişilerin bulunduğunu ve bunların kovulması gerektiğini kaydetti. Ordunun halka ve halkın seçtiği hükümete bağlı kalması ve siyasi süreçlerde yer almaması gerektiğini söyledi.
'Erken parlamento seçimi fikrinden vazgeçtim'
Daha önce erken parlamento seçimleri yapılmasını görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Paşinyan, destekçilerinin tutumu nedeniyle erken parlamento seçimleri yapma fikrinden vazgeçtiğini belirtti: "Bugün meydan, erken seçim gündemini uygulamaya koymama izin vermedi. Nasıl hareket edeceğimize sadece halk karar verecek."
Muhalifler de sokakta: 'Ordu, güvenliğe zarar veren kilit düşman olarak Paşinyan'ı gösterdi'
Paşinyan ve destekçilerinin yanı sıra muhalifler de sokaklara dökülürken daha önce başbakan ve savunma bakanı olarak görev yapan Ermeni muhalif lider Vazgen Manukyan, Ermenistan'dan darbe girişimi olduğuna inanmadığını söyledi. Ermenistan'da yaşanan olayların hükümeti devirmeye yönelik bir darbe girişimi olmadığını kaydeden Manukyan, "Bu bir darbe değil. Ordu, Ermenistan'ın güvenliğine zarar veren kilit düşmanı işaret etme konusunda anayasal hakka sahip ve bunun Nikol Paşinyan olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.
Ermenistan Genelkurmayı: İstifa konusundaki tutumumuzu bir kez daha teyit ediyoruz
Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Paşinyan ve hükümetinin istifası yönünde bir açıklama yaptıklarını doğrulayarak "Bu sabah yayınlanan açıklama, herhangi bir kişinin baskısı altında yapılmadı. Bu, tek amaçları sorumluluk gerektiren bu dönemde vatanın kurtarılmasına hizmet etmek olan general ve subayların açık görüşü ve tutumudur. Bu tutumumuzu bir kez daha teyit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Savunma Bakanlığı: Orduyu siyasi süreçlere dahil etme girişimleri kabul edilemez
Ermenistan Savunma Bakanlığı, orduyu siyasi süreçlere dahil etme girişimlerinin kabul edilemez olduğu belirtti.
Bakanlığın yazılı açıklamasında "Ermenistan ordusu, ülke sınırlarının güvenliğini koruyor ve güvenliği sağlıyor. Ordu apolitik bir yapı olup ordunun siyasi süreçlere dahil edilmesine yönelik girişimler kabul edilemez. Bu tür girişimler, Ermenistan'ın istikrar ve güvenliğini tehdit ediyor" dendi.
Eski lider Koçaryan: Savaşı kaybeden yetkililer gitmeli
Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da vatandaşlara Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyen ordunun etrafında birlik olma ve ülkelerine sahip çıkma çağrısı yaptı.
Facebook hesabından açıklama yapan Koçaryan, "Değerli yurttaşlar. Bu kader anında sizleri ülkemize sahip çıkmaya, ordumuzun yanında durmaya çağırıyorum. Savaşı kaybeden ve topraklarımızı veren hükümet gitmeli. Ulusal yeniden doğuşumuz için ilk ihtiyacımız olan şey budur" ifadelerini kullandı.
Karabağ liderinden arabuluculuk teklifi
Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın lideri Araik Harutyunyan, Ermenistan’da yaşananlarla ilgili arabuluculuk teklif etti.
Tüm taraflara itidal çağrısı yapan Arutyunyan, “Aksi takdirde yenilgimiz daha da derinleşecek ve daha da ölümcül olacak. Bunları durdurun, çok kan döküldü. Şimdi vakit krizi hafifletme ve uzun vadeli gelişim yolunu izleme vaktidir” ifadelerini kullandı.
Kremlin: Putin ile Paşinyan henüz iletişime geçmedi
Konuyla ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada ise, Erivan'daki gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirterek Putin ile Paşinyan'ın henüz iletişime geçmediğini, gerektiği takdirde iletişime geçmek üzere gerekli organizasyonun yapıldığını açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Peskov, tarafından yapılan açıklamada ayrıca, ""Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir. Ermenistan'daki herkesi itidalli olmaya çağırıyoruz, durum anayasal çerçevede kalmalı" ifadelerine yer verildi.
'Rus askeri teçhizatı, etkinliğini birçok kez ortaya koydu'
Paşinyan'ın İskender füze sistemleriyle ilgili eleştirilerinin sorulması üzerine Peskov, "Bu konuda yorum yapmayacağım. Rus askeri teçhizatı, etkinliğini dünyanın farklı noktalarında birçok kez ortaya koydu" yanıtını verdi.
Peskov ayrıca, Moskova’nın Ermenistan’daki gerginliğin giderilmesinde arabulucu olup olamayacağına ilişkin soruya ise “Ekleyecek başka bir sözüm yok” diyerek bir yanıt vermedi.
Rusya ve Ermenistan dışişleri bakanları telefonla görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ermeni mevkidaşıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ülkedeki durumun istikrara kavuşmasını umduğunu belirtti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Avazyan, görüşmede ülkedeki son gelişmeleri anlattı. Lavrov durumu Ermenistan’ın içişleri olarak değerlendirdiklerini vurguladı.
Aliyev: Ermenistan bundan daha içler acısı bir durumda olmamıştı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın hiç bu kadar içler acısı hale gelmediğini ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan aktarılan açıklamaya göre, Aliyev, “Ermenistan hiçbir zaman bu kadar içler acısı bir durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan kendi yöneticileri” ifadelerini kullandı.
Aliyev, şunları söyledi: "Ama nedense demokrasiden bahseden bazı devletler ve sivil toplum kuruluşları buna göz yumuyor. Ermenistan'daki muhalefet her gün baskı görüyor, tutuklanıyor ve öldürülüyor ama kimse tepki vermiyor. Bu neyi gösteriyor? 30 yıllık tarih, bu zaferi sadece Ermenistan karşısında kazanmadığımızı bir kez daha gösteriyor. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik ve adaleti yeniden tesis ettik."
İktidar ve muhalefet, Cumhurbaşkanlığına heyet gönderdi
Destekçilerinin eylemlerine son verdiğini söyleyen ve muhalefetten de aynısını beklediğini Paşinyan, Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a bir heyet gönderdiğini, ülkedeki siyasi güçlerle istişarelerde bulunmaya hazır olduklarını açıkladı.
Muhalefet de, ülkedeki durumun görüşülmesi için Cumhurbaşkanlığına heyet göndereceğini duyurdu. Muhalif 'Vatan' partisinin başkanı Artur Vanetsyan, muhalefetin Paşinyan'ın istifası talebiyle parlamento binası önünde düzenlediği protestoların süresiz olduğunu söyledi ve herkesi protestolara katılmaya çağırdı.
Şoygu, Ermeni mevkidaşıyla görüştü
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Ermeni mevkidaşı Vagarşak Arutyunyan'la ülkede yaşanan gelişmeleri konuştuğu belirtildi.
Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Rus tarafının inisiyatifiyle Rusya ve Ermenistan savunma bakanları telefon görüşmesi yaptı. Taraflar, Ermenistan'daki durumu istişare etti" dendi.
Şoygu ve Arutyunyan'ın Dağlık Karabağ'daki Rus barış gücü misyonuyla ilgili konuların yanı sıra iki ülkenin ortak çıkarına olan hususları ele aldığı ifade edildi.