Doğu Akdeniz'deki Yunanistan-Türkiye gerilimine istikşafi görüşmeler molası verilmişken, Kiriakos Miçotakis hükümeti'Dostluk Forumu' adı altında Ankara karşıtı ittifak toplantısı düzenledi.
Türkiye'nindışında kaldığıDoğu Akdeniz Doğalgaz Forumu'nun diplomatik platformuna benzeyen, 'kardeşçe sevgi' anlamına gelen 'Philia' adını taşıyan Forum'un ilk dışişleri bakanları toplantısı, 'bölgede barış ve dostluğu teşvik' gündemiyle bugün Atina'da düzenledi.
Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreynli bakanların biraraya geldiği toplantıya Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da video bağlantısıyla katıldı.
Ankara ile netameli ilişkiler gibi ortak bir özelliği bulunan bu ülkelerin hepsi Doğu Akdeniz geriliminde Atina'nın tarafını tutmuştu.
Miçotakis: Hepimiz uluslararası deniz hukukuna inanıyoruz
Türkiye'ye karşı ittifak perçinlemeyi amaçlayan toplantının açılışında konuşan Yunan Başbakanı, Türkiye ile Doğu Akdeniz gerilimine atıfla "Burada hepimiz uluslararası hukuka ve deniz hukukuna inanıyoruz. Sorunlar ve anlaşmazlıklar sadece bu yolla çözülebilir" dedi.
Foruma katılan 7 ülkenin izledikleri politikalarla diğer devletleri hedef almadığından söz eden Miçotakis, 7 katılımcının düzenli temas ve toplantılar yapacağını aktararak şöyle dedi:
'Geniş komşu çevremizde çok boyutlu meydan okumalar'
"Yunanistan'ın bu tip işbirliği arayışında olması doğaldır, geniş komşu çevremizde çok boyutlu meydan okumalar bunu lüzumlu kılıyor."
'Köprü olarak hayati önem'
Yunan devlet televizyonu ERT'nin Dostluk Forumu'nun ilk dışişleri bakanları toplantısıyla ilgili görüş aldığı Yunan diplomatik kaynaklar, organizasyonun, 'Yunanistan'ın Ortadoğu-Körfez ile Balkanlar-Avrupa'nın geri kalanı arasında köprü olarak hayati önemini ortaya koyduğunu' dile getirdi.
AP haber ajansının görüşüne başvurduğu Atina merkezli Avrupa Politikası ve Dış Politika İçin Helen Vakfı'nın Genel Direktörü Yorgo Pagoulatos, Yunanistan'ın ittifaklar kurmak için AB ve NATO üyeliği konumundan faydalanmayı uzun süredir arzuladığını belirtti.
'Sınır revizyonizmi, dini radikalleşme, yayılmacılık'
Pagoulatos "Katılımcı ülkeler, bölgesel statüko ve Birleşmiş Milletler deniz hukuku sözleşmesine desteği ve sınır revizyonizmi, dini radikalleşme ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yayılmacı rolüne muhalefeti paylaşıyor" dedi.
Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail, İtalya ve Ürdün'ün Ocak 2020'de ilan ettiği Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu, Eylül 2020'de atılan imzalarla resmiyet kazanmıştı.