ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın 1.5 milyar dolarlık yatırım yapma kararının ardından tarihi zirveyi gören kripto para birimi Bitcoin'e talep yükseldikçe üretimi için bilgisayarların harcadığı enerji de artıyor.
Özel bilgisayarlar ve işlemciler tarafından karmaşık hesaplamalar gerçekleştirilerek yapılan Bitcoin üretimi için harcanan enerji, Arjantin'in yıllık tüketimini geçti.
Hesaplamayı yapan Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacıların verileri, Bitcoin üretimi için yılda yaklaşık 121.36 terawatt saat (TWh) enerji harcandığını ortaya koydu. Paylaşılan grafiğe göre çeşitli ülkelerdeki yıllık toplam enerji tüketimi şöyle: Arjantin'de 121 TWh, Hollanda'da 108.8 TWh, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 113.20 TWh, Norveç'te 122.20 TWh.
Bitcoin üreten bilgisayarların 1 yılda harcadığı enerji, Türkiye'nin de yıllık enerji tüketiminin yüzde 40'ını aştı.
Buna göre Bitcoin için harcanan yıllık enerji yalnızca İngiltere'de son 27 yıldır elektrikli su ısıtıcılarının harcadığı enerjiyle eş değer.
ABD'de kullanılmasa da olsa da prize takılı olan ev aletlerinin harcadığı yıllık elektrik de tüm Bitcoin üretim ağının yıllık enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.
Araştırmacılardan Michel Rauchs, Bitcoin fiyatları yükselmeye devam ettiği sürece bu enerji tüketiminin azalmayacağını söylüyor.
Bitcoin madenciliği çevre kuruluşlarını ayağa kaldıracak kadar yüksek miktarda elektrik enerjisi tüketiyor.
Çıkarılan Bitcoin miktarı arttıkça yeni şifrelerin çözülmesi zorlaşıyor; aynı zamanda ödül olarak verilen Bitcoin miktarı da düşüyor.