EKONOMİ

IMF’den Rus Merkez Bankası’na ‘faiz oranını düşür’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya Merkez Bankası’na faiz oranını bu yıl 0.5 puan düşürerek yüzde 4’ün altına çekme çağrısında bulundu.
Sitede oku

IMF’den yapılan açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını önümüzdeki aylarda düşürmemesi durumunda enflasyonda artışın meydana geleceği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, “Zayıflayan rublenin neden olduğu kısa vadeli enflasyonist baskı şu anda enflasyonu yüzde 4 hedefinin üzerinde tutuyor, fakat IMF uzmanlarının beklentisi, enflasyonun 2021 sonunda yüzde 3.5’e düşmesi yönünde” ifadesine yer verildi.

Daha önce uzmanlar, Rusya Merkez Bankası’nın yüksek enflasyon bağlamında faiz oranını dördüncü kez üst üste değiştirmeme kararı alacağı tahmininde bulunmuştu.

Rusya Merkez Bankası geçen yaz faiz oranını tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 4.25’e düşürmüştü. Ama değer kaybeden ruble, koronavirüs kısıtlamalarının bir kısmının kaldırılması bağlamında, enflasyonu hızlandırmış, Rusya Merkez Bankası da sonbahar başında faiz oranını düşürme politikasını askıya almıştı.

Rusya’da, 2019’da yüzde 3 olan enflasyon 2020’de yüzde 4.9’e yükselmiş, geçen Ocak ayında da yüzde 5.2’e kadar çıkmıştı.

‘Rus ekonomisi 2021’de yüzde 3 büyüyecek’

Rusya yönetiminin, Kovid-19 salgınının ekonomik sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerinden övgüyle bahseden IMF, geçen yıl yüzde 3.1 küçülen Rus ekonomisinin diğer gelişmekte olan ekonomilerden daha dirençli çıktığını kaydederek, Rus ekonomisinin yüzde 3.6 küçüleceği yönündeki önceki tahminin hatalı olduğunu kabul etti.

Açıklamada, “Çeyrek dökümüne henüz sahip değiliz. Aralık ayı endüstriyel üretimi, özellikle de imalat endüstrisiyle ilgili iyi veriler, fonun tahminlerinden farklı olarak ekonominin dördüncü çeyrekte düşmemiş olabileceğini gösteriyor”dendi.

Rus ekonomisinin 2021’de yüzde 3, 2022’de de yüzde 3.9 büyüyeceği tahminine yer verildiği raporda, “İkinci pandemi dalgasının yavaşlaması, Kovid-19 aşısının geniş kitlelere ulaşması ve petrol üretimindeki kısıtlamanın OPEC+ anlaşmasına uygun olarak kademeli biçimde zayıflamasıyla mevcut toparlanmanın 2021 ortasına kadar hızlanması bekleniyor”ifadesine yer verildi.

Aynı zamanda Rusya’nın anahtar öneme sahip ticari partnerleri olan ülkelerde koroanvirüse karşı sert tedbirlerden kaynaklanan yan etki riski nedeniyle Rus  ekonomisinin geleceğinin belirsizliğine dikkat çeken IMF, jeopolitik risklerin de Rus ekonomisiyle ilgili beklentileri gölgelendirdiğini düşünüyor.

Önümüzdeki geleceğin temel faktörü olarak, partner ülkelerde aşı uygulaması gösterilen raporda, koronavirüse karşı etkili aşıların çoğalmasının küresel ekonomik iyileşmeyi hızlandırabileceği kaydedildi.

Yorum yaz