CBS'e mülakat veren ABD Başkanı Joe Biden, bugün İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'inçektiği reste dair sorularla sıkıştırılınca evet-hayır ve mimiklerle yanıt verme yoluna gitti.
CBS'in yayımladığı mülakatın tanıtımında, Biden'ın mim sanatını da kullanarak, İran'la nükleer anlaşma müzakerelerine geri dönebilmek için yaptırımları kaldırmayacağı, yaptırımların kalkması için önce İran'ın uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerektiği mesajını verdiği gözlendi.
Öncesinde İran dini liderinden "Nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerimize geri dönmemizi istiyorlarsa, ABD, yaptırımları pratikte tamamen kaldırmalı ve biz de bunu teyit etmeliyiz. Eğer yaptırımların düzgün şekilde kaldırıldığını görürsek, o zaman nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz" açıklaması gelmişti.
Ayetullah Ali Hamaney, "Bu, İran'ın kesin politikasıdır ve ülke yetkilileri de bunun üzerinde görüş birliğine sahiptir" diye eklemişti.
CBS muhabiri Norah O'Donnell'ın bunu hatırlatıp 'İran'ı müzakere masasına geri döndürmek için yaptırımları kaldırıp kaldırmayacağı' sorusunu Biden sadece "Hayır" diye yanıtladı.
O'Donnell'ın 'bunun için ilkin İran'ın uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerekip gerekmediğini' sorması üzerine, Biden başıyla onayladı.
Kısa videoda ABD Başkanı'nın bu minimal anlatımla tam ne demek istediği anlaşılamadı. Biden'ın Başkan Yardımcısı olduğu Obama yönetimi döneminde kotarılan 2015 tarihli nükleer anlaşma, İran'a belli sınırlar içinde uranyum zenginleştirme hakkı veriyor.
2015'te imzalanıp BM'de onaylanan anlaşma
İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Britanya arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.
Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin ardından, ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yaptırımları daha da ağır şekilde geri döndürmüştü.
Trump'ın emriyle 3 Ocak 2020'de İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye suikast düzenlenmesinin ardından, 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durduran Tahran, yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.
ABD'de 3 Kasım 2020 başkanlık seçimlerini kazanarak 20 Ocak 2021'de Beyaz Saray'a gelen Joe Biden, Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesi ve yaptırımları kaldırması gerektiğini bildirmişti.