DÜNYA

Myanmar'daki sivil itaatsizlik eylemlerine üniversiteler de katıldı

Darbe sonrası Myanmar'da sivil itaatsizlik eylemleri hız kazanıyor. Bugün yüzlerce öğrenci ve öğretim görevlisi askeri yönetime karşı protestolar düzenledi, gözaltındaki fiili lider Suu Çi'ye destek verdi.
Sitede oku

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da ordunun pazartesi günü yönetime el koymasının ardından başlayan sivil itaatsizlik eylemleri eğitim alanına da sıçradı.

Önceki gün iş bırakan sağlık çalışanlarına ilaveten bugün de eski başkent Yangon'daki Dagon Üniversitesi'nde yaklaşık 200 öğretim görevlisi ve öğrenci darbeyi protesto etti. Popüler bir devrim şarkısını söyleyen göstericiler yine 3 parmak işareti yaptı. Hollywood yapımı olan bilimkurgu filmi Açlık Oyunları'nda halk, diktatör 'Başkan Snow'u protesto etmek için üç parmağını bitişik olarak havaya kaldırıyordu.

​AFP ajansına konuşan öğretim görevlisi Win Win Maw, "Diktatörlüğe direnmek zorundayız. Tüm devlet çalışanları bu harekete katılırsa bu hükümet sistemini yürütmek zorlaşır" dedi.

​Öğrenciler de ev hapsinde olan ve sağlığının iyi olduğu açıklanan fiili lider Aung San Suu Çii'ye destek sloganları atarken darbeden önce iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) rengi olan kırmızı renkteki bayraklar taşıdı.

Ülkenin farklı bölgelerinde de tencereli tavalı protestolar sürerken vatandaşların sosyal medyada örgütlenmesini engellemek için Facebook'a erişim yasağı getirilince Twitter kullanımında artık gözlendi. 

Suu Çi'ye yakın bir isim daha gözaltında 

Bu arada Suu Çii'ye yakınlığıyla bilinen Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi'nin üst düzey yöneticilerinden Win Htein gözaltına alındı. Darbenin ardından Myanmar'ın İngilizce yayın yapan Frontier Myanmar gazetesine verdiği demeçlerde, Htein, Myanmar ordusunun yanlış bir karar alarak ülkeyi kötü bir istikamete sürüklediğini söylemişti. Htein, gayrimeşru darbeye karşı halkı protestoya davet etmişti.

Yorum yaz