DÜNYA

Türkiye’nin F-16’ların ömrünü uzatması ne anlama geliyor?

ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını vermemesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin gelecekte kullanacağı platformun ne olacağı sorusunu da gündemde tutuyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in ‘F-16 modernizasyonu’ açıklamasının bu konuda ipuçları taşıdığı belirtiliyor.
Sitede oku

Demir, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, her bir F-16 savaş uçağı başına 1.200-1.500 adet yapısal parçanın yenilendiğini böylece uçakların yapısal ömrünün 8.000 saatten 12.000 saate çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

​Savunma analisti Çağlar Kurc, SSB Başkanı Demir’in bu açıklamasından, Milli Muharip Uçak(MMU) envantere girene kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16’ları kullanmaya devam edeceğinin anlaşıldığını ifade etti.

Önceki plana göre F-35 savaş uçakları envantere girdikçe F-4’lerin yavaş yavaş envanterden çıkarılmasının planladığını hatırlatan Kurc, ABD’nin uçakları vermemesi üzerine envanterden çıkarılacak F-4 uçaklarının yükünü de F-16'ların üstleneceğini söyledi.

‘Türkiye, bu süreçte F-16 ile idare edebilir’

Kurc’a göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni süreçte insansız hava araçlarını (İHA)daha aktif olarak kullanmalı:

“Türkiye, bu süreçte, İHA’ları kullanarak F-16’ların üzerindeki bazı yükleri alabilir. Bunu da yavaş yavaş yapmaya başladı. Terörle mücadelede İHA’ların daha da fazla kullanılmasıyla F-16’ların üzerindeki yük çok daha azaltılacaktır.”

Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı teknolojisine geç kavuşacak olmasını da değerlendiren Kurc, “Dünya, F-35’ler ile 5. nesil uçak teknolojisine geçiyor ama en azından şimdilik baktığımızda Türkiye’ye doğrudan tehdit olabilecek ülkelerde de bu uçak teknolojisi yok. Türkiye, bu süreçte F-16 ile idare edebilir. Evet, dünyadan geride kalmış olacak ama diğer taraftan MMU, 2030’a kadar envantere girdiğinde bu teknolojiyi yakalayacağız” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz