Dünya Ekonomik Forumu (WEF) '2021 Davos Gündemi' Toplantısı'na video konferansla katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ekonominin canlanmasının tek yolunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının dünyanın her yerine en hızlı şekilde ulaştırılmasıyla mümkün olduğunu söyledi.
"Gelişmiş ülkeler kendi vatandaşlarını aşılayıp, gelişmekte olan ülkeleri ihmal ederek güvende olacaklarını düşünüyorsa yanılıyor" diyen Guterres, "Virüsü daha bulaşıcı ve öldürücü hale getirerek mevcut aşıları işe yaramaz kılacak gerçek bir mutasyon tehlikesi var" değerlendirmesinde bulundu.
Aşı tedariki ve dağıtımının eşit olmadığına dikkati çeken Guterres, Kovid-19 aşı üretim kapasitesinin tüm dünyada artırılması gerektiğini vurguladı.
‘Son yüz yılın en kötü ekonomik krizinin içindeyiz’
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle son yüzyılın en kötü ekonomik krizini geçirdiğini belirtti.
Bugünkü dünyanın ‘kırılganlık’ diye tek bir sözcükle tarif edilebileceğine dikkat çeken Guterres, “Pandemi nedeniyle 2 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti ve biz, son yüz yılın en kötü ekonomik krizinin içindeyiz” diye konuştu.
Pandeminin insanlar ve ülkeler arasındaki eşitsizlik, ‘iklim ve biyolojik çeşitlilik krizlerinin’ istikrarsızlığı gibi dünya sorunlarını tüm çıplaklığı ile ortaya çıkardığını söyleyen Guterres, ‘doğaya karşı savaşmanın onun karşılık vermesine’ neden olduğuna dikkat çekerek dünyaya diyalog ve işbirliği çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri, “Hükümetler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum, şehirler birlikte çalışmalı” ifadelerini kullandı.
Guterres, 2021'de dünyanın pandemiden iyileşme sürecini ‘kırılganlıktan istikrara geçiş’ için kullanma gibi eşsiz bir fırsata sahip olduğunu da vurguladı.