YAŞAM

Fransa'da Katolikler koronavirüs tedbirlerini sokakta ayinle protesto etti

Sitede oku

30 Ekim'den itibaren başlayan 2. ulusal karantina uygulamasında ibadet yerleri açıkken düzenli olarak yapılan ibadet hizmetleri yasaklanmış durumda.

1 / 9
Fransa'da bir ay sürmesi planlanan kısmi karantina çerçevesinde kiliselerde kalabalık ayinlerin yasaklanmasını protesto eden Fransız Katolikler, hafta sonu boyunca birçok kentte sokaklarda ibadet etti.
2 / 9
Güneybatısında yer alan Bordeaux şehrinde, 300 kişilik kalabalık kilisenin dışına toplanıp kitlesel ayinlere izin verilmesi talebinde bulundu.
3 / 9
Toplantıların protesto olarak duyurulmasına rağmen, bazı katılanların dua ve ilahileri okuyarak, polisin adli işlem başlatıp organizatörleri sorgulamasına neden oldu.
4 / 9
Cumartesi günü ise 250 kişilik bir grup Rennes katedralinin önünde toplanıp dua etti. Benzer protestolar, kuzeydoğu kenti Strasbourg ve batı kenti Nantes'te de düzenlendi. Çoğu protestocunun maske takması dikkat çekti.
5 / 9
Başkent Paris'te ise Saint-Sulpice kilisesinin dışında toplanılmasına izin verilmedi. Gerekçe olarak da koronavirüs salgını ve küçük çaplı bir ayinin ardından halkın sokakta dua etme girişiminde bulunmasından korkulması gösterildi.
6 / 9
Fransa'da ilan edilen yeni önlemler kapmasında kiliselerin cenaze ve düğün düzenlemesine izin veriliyor. Ancak bunlara toplamda 30 kişi katılabiliyor, kilise içinde de aynı anda 6 kişi bulunabiliyor. Daha büyük toplantılara da hiçbir şekilde izin verilmiyor.
7 / 9
Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi Danıştay, Katolik grupların yasağa karşı yaptığı itirazı reddetmişti.
8 / 9
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, France Info radyosunda yaptığı açıklamada, bir haftasonu daha benzer protestolara asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulayarak, "Hayat her şeyden daha önemli ve hayat koronavirüsle savaşmakla ilgili" ifadelerini kullandı.
9 / 9
Ancak bazıları, açık kalmasına izin verilen süpermarket gibi yerlerin kiliselerden daha tehlikeli olduğunu öne sürerek yasağa karşı çıkıyor.
Yorum yaz