SEYİR HALİ

Mustafa Kemal ile Enver Paşa arasında husumet var mıydı?

Ali Çağatay, RS FM’de Seyir Hali programında Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa arasındaki ilişkiyi belgelerle açıkladı. Çağatay, ‘Mustafa Kemal, Enver Paşa’yı kıskanıyordu’ yönündeki değerlendirmeleri ‘safsata’ olarak değerlendirdi.
Sitede oku

RS FM’de yayınlanan Ali Çağatay’la Seyir Hali programında, Enver Paşa’ya 1921’de Kafkasya’da bulunduğu dönemde Mustafa Kemal’in tutumu değerlendirildi. Çağatay, Sami Sabit Karaman tarafından yazılan ‘İstiklal Mücadelesi ve Enver Paşa’ isimli kitapta bulunan Mustafa Kemal’in Moskova Büyükelçisi Ali Fuat Paşa’ya gönderdiği mektuba işaret ederek, şunları söyledi:

“Diyorlar ya, ‘Enver Paşa ve Mustafa Kemal hiç anlaşamıyorlardı, olmasa Enver Paşa Kafkasya’yı fethedecekti. Mustafa Kemal’de zaten Enver Paşa’yı çok kıskanıyordu’ diye; gerçeğin bununla hiç alakası yok. Fuat Paşam, Enver Paşamız orada bir takım tetkiklerde ve gözlemlerde bulunuyor. 1921’in sonunda Enver Paşa’ya yardımcı olunması için gönderiyor.”

Mustafa Kemal ile Enver Paşa arasında husumet var mıydı?

‘Enver Paşa ve Mustafa Kemal, Vahidettin için hain ve tefessüh etmiş diyor’

Enver Paşa’nın Vahdettin hakkında Atatürk’le hemfikir olduğunu anlatan Çağatay “Enver Paşa’nın paralel çıkan bir kitabı daha var aynı yıllarda, şu an yanımda değil fakat oradan da bir alıntıda bulunayım. ‘Düşmanın gemileri Boğaza demirlemiş vaziyette. Vahidettin ve ahvadı (yakınları) o kadar tefessüh etmişlerdir ki, düşmanla işbirliği cihedine bile gitmektedirler. Hatta Prens Faruk yanına Vahidettin’in kızını da alarak Averof zırhlısına gittiği yetmiyormuş gibi’, o gecede zırhlıda bir parti vermişler ve Prens Faruk zeybek oynamış. Gitmesi ayrı zeybek oynaması ayrı ayıp diyor. Enver Paşa ve Mustafa Kemal, Vahidettin için hain ve tefessüh etmiş diyor. Kitapta Enver Paşa’nın Abdülhamit için de benzer ifadeleri var” dedi.

‘Mustafa Kemal, İttihat ve Terakki’nin yanlışlarından kendini ayıran bir dehaydı’

Çağatay, ‘Cumhuriyet liderlerinin’ birbirini kıskandığı iddiasına “Öyle bir şey yok. İttihat ve Terakki bir bütündü, yanlışları vardı. Mustafa Kemal bu yanlışlardan kendini ayrıştıran olağanüstü bir dehadır. İttihat ve Terakki’nin gidebileceği yer kalmadığını görünce ‘Hattı müdafaa yoktur, Sathı müdafaa vardır’ diyerek Anadolu’ya çıkıyor” cevabını verdi.

Yorum yaz