Güneydoğu Asya'nın kraliyet destekli askeri darbeler ülkesinde protestoların hedefindeki Kral Maha Vajiralongkorn'un ailesi ve haremiyle birlikte Almanya'da keyif çatması, Almanlarda rahatsızlık yaratıyor.
Kral Maha'nın Tayland'ı Almanya'nın Bavyera eyaletinden yöneten görüntüsü, Alman parlamentosunda"Yabancı bir devlet başkanının Almanya sınırları içinden politika icra etmesi gibi son derece alışılmadık ve yasadışı bir eyleme neden izin verildiği" sorusu şeklinde Alman hükümetine geri döndü.
Maas: Net şekilde ifade ettik
Bundestag oturumunda Yeşiller milletvekili Frithjof Schmidt'in yönelttiği bu soruya hükümetin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Heiko Maas yanıt verdi.
Alman Dışişleri Bakanı, Tayland'da ilgili bir sürü tuhaf haber olduğundan söz ederek, Kral Maha'nın yasadışı bir iş yaptığından söz etmeden şu eleştiriyi getirdi:
"Tayland siyasetinin Alman toprakları üzerinden yürütülmemesi gerektiğini net şekilde ifade ettik... Ülkemizdeki misafirler devlet işlerini bizim topraklarımız üzerinden yürütürse, biz her zaman buna karşı çıkacak şekilde hareket etmek isteriz."
Ya serbest ticaret görüşmeleri?
Yeşil vekil Schmidt, Bakan Maas'a, 'Tayland'da cunta demokrasiye giden yolu kapattığı müddetçe Tayland'la serbest ticaret müzakarelerinin bir kez daha dondurulması konusunu Avrupa Birliği (AB) ile görüşüp görüşmeyeceği' sorusunu da yöneltti.
2014 askeri darbesinin ardından Tayland'la tüm ilişkileri askıya alan AB, geçen yılki genel seçimde darbe lideri general Prayuth Chan-ocha'nın'sivil başbakan' olarak seçilmesini müteakip ticaret görüşmelerini yeniden başlatmıştı.
Maas, ticaret müzakerelerinin durdurulmasının baskı uygulama seçeneklerinden biri olduğunu, ama önce meseleyi Bangkok'la görüşmenin daha doğru davranış olacağını söyledi.
35 milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin kişileri arasında
Alman medyasının manşetlerinden inmeyen sefahatıyla dikkat çeken Kral Maha, 35 milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin kişileri arasında yer alıyor.
Kral, Tayland dışındayken vekil atamadan doğrudan yetkilerini kullanabiliyor
Tayland'da temmuzdan beri protesto düzenleyenler, 68 yaşındaki Kral Maha'nın hem ülkede bulunmaması hem de ailesi ve haremiyle birlikte Almanya'daki masraflarını sorguluyor.
Anayasada sınırlanmasını talep ettikleri arasında Kral'ın Tayland dışındayken vekil atamadan doğrudan yetkilerini kullanabilmesi de var.
Kral'ın on milyarlarca euroluk kraliyet serveti ve ordunun bir kısmı üzerindeki doğrudan kontrolünün kaldırılması da talepler arasında.
Monarşi karşıtları, geçen ay Büyük Saray'ın karşısındaki alana "Bu ülke krala değil, halka aittir" yazılı plaket yerleştirmiş, plaket 24 saat içinde kaldırılmıştı.
Gençlerin başını çektiği protestocular, anayasa değişikliğiyle monarşide reformun yanısıra 2014 askeri darbesini yönetip geçen yıl tartışmalı seçimlerle başbakanlık koltuğuna yerleşen Prayuth Chan-ocha ile hükümetinin istifasını da istiyor.