Doğu Akdeniz'de kriz yaşayan Türkiye ile Yunanistan, NATO ve AB'nindevreye girmesi sonucu istikşafi görüşmelere başlama yönünde karar alır ama NATO'daki koordinasyon toplantısını ertelerken, Atina'dan yeni bir açıklama geldi.
'Dürüstçe mi numara mı?'
Ankara'nın ardından Atina'yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'legörüşen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz'e gönderilen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya'ya çekilmesine atıfla 'Türkiye'nin gerilimin düşürülmesine yönelik ilk adımını memnuniyetle karşıladıklarını, ama bunun içten ve dürüst bir hamle mi yoksa geçici taktik mi olduğunu görmek gerektiğini' söyledi.
Stoltenberg'le görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Miçotakis, "Kriz yolunu kapamak ve çözüm yolunu açmak Türkiye'ye kalmış" dedi. Atina'nın iki ülke arasında diplomatik görüşmelerin başlaması için bir tarih belirlenmesini beklediğini sözlerine ekledi.
'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki ihlallerinin hem bölgede barış ve istikrarı hem de NATO'nun kendi içindeki uyumu tehdit ettiğini' ileri süren Yunan Başbakanı, 'bunun sadece iki ülke arasındaki bir meseleden ibaret olmadığını' iddia etti.
'Türkiye NATO'ya karşı geliyor'
'Sorunun sadece Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında olmadığını, anlaşmazlığın NATO'yu da ilgilendirdiğini' söyleyen Miçotakis "Eğer Türkiye gibi bir NATO ülkesi, başka bir ittifak üyesine karşı yasadışı faaliyetlerde bulunuyorsa, o zaman Türkiye ittifakın kendisine de karşı geliyor demektir" diye konuştu.
Genel Sekreter'den 'müttefiklik ruhu içinde ve uluslararası hukuk çerçevesinde' vurgusu
NATO Genel Sekreteri ise 'Türkiye ile Yunanistan'ın NATO Karargahı'ndaki yapıcı görüşmeleri aracılığıyla iki taraflı askeri çatışmayı önleme mekanizması kurduklarını, hem denizde hem havada çatışmadan kaçınmayı kolaylaştırmak için iki ülke arasında 7 gün 24 saat erişilebilir kırmızı telefon hattı kurulmasının da bu mekanizmaya dahil olduğunu'belirterek şöyle konuştu:
"Çatışmayı önleme mekanizması, diplomatik çabalara alan açabilir. İki müttefik arasında temelde yatan ihtilafların artık müttefiklik ruhu içinde ve uluslararası hukuk çerçevesinde tamamen müzakereler yoluyla ele alınabileceğini umuyorum."
Sağcı lidere göre S-400 'ABD'nin bölgedeki çıkarlarını etkileyen bir risk'
Stoltenberg, 'Doğu Akdeniz'de Rusya'nın askeri varlığının büyüdüğünden' söz ederek, "Bunun güvenliğimiz üzerinde etkileri vardır, bu yüzden hep birlikte ele almalıyız" dedi.
ABD ile ittifakı ilerleten Yunanistan'ın sağcı lideri de Washington'ın Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımına yönelik eleştirilerine destek verdi. Miçotakis, 'ABD'nin bölgedeki çıkarlarını etkileyen bir risk' olarak değerlendirdi.
Göçmen kriziyle ilgili Stoltenberg "NATO sizinle dayanışma içinde. NATO'nun Ege Denizi misyonu, Yunan ve Türk yetkililer ile AB sınır kurumu Frontex'e insan kaçakçılığı rotalarını kesme konusunda destek veriyor, bu misyona Yunanistan'ın sağladığı katkı için teşekkür ederim" dedi.