DÜNYA

İBB Başkanı İmamoğlu'ndan 'ayakta yolcu' açıklaması: Yasak benden, çözüm senden olmaz

İçişleri Bakanlığı'nın ayakta yolcu taşıma yasağını değerlendiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yasak benden, çözüm senden olmaz. İstanbul'a hep beraber çözüm bulmalıyız. Toplu taşıma konusunda çözüm, mesai düzenlemesi" dedi.
Sitede oku

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle artan koronavirüs vakalarına karşı önlem olarak toplu ulaşımda ayakta yolcu taşınmasına getirilen yasağı değerlendirdi.

Sözcü'nün aktardığına göre, "Şu anda alınan yasağa bakarsanız 2 milyon yolcuya 'sizi taşımıyoruz' demek anlamına geliyor" diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

  • ​Metrobüsteki bu görüntü yalan demiyorum. Metrobüste zaten koltuk sayısı azdır, ayakta yolcu sayısı çoktur. Bu karara göre binlerce yolcuyu taşıyamayız. Oraya ilave otobüs koyma şansımız yok.

'Toplu taşımada sorunun en önemli çözümü mesai düzenlemesi'

  • Önümüzdeki hafta İstanbul'a özel çözümlerimizle sahaya çıkacağız. Bunun içinde mesai düzenlemesi de var. İstanbul'da toplu taşıma kapasitesi pandemi nedeniyle yüzde 50’ye düştü zaten. Çünkü insanlar yoğun bir şekilde özel araç kullanıyorlar.
  • Toplu taşımada sorunun en önemli çözümü mesai düzenlemesi. Örneğin büyükşehir belediyesi saat 6'da işe başlanacak, saat 3'te bitecek. Böylece farklı zamanlamaları planlayacağız. Şu anda hem valilik hem de büyükşehir tarafında bir heyet oluşturduk. Çünkü İstanbul'un kendine özel bir çözümü olmak zorunda. Düzenleme burada çalışılır, karar verilir, Ankara'ya gönderilir, kimse yetkili o açıklar.
  • Biz şu anda istihdam ofisi açıyoruz. Beş tane açtık, 5 tane daha açacağız. Pandemi döneminde 14 bine yakın insana iş bulmuş olduk. Milyonlarca gencimiz artık iş aramıyor, her 3 gencimizden biri işsiz. Sürekli bir babanın feryadını duyuyoruz. Belediyelerin her sorunu çözmesi mümkün değil. Biz insanlara umut oluyoruz.

'Sahada 7 bin kişiye iş yerinde iş imkanı sunduk'

  • Yeni gençlik raporları geliyor. Türkiye'de gençlerin fırsat bulduğunda büyük oranda yurt dışına çıkacakları yönünde korkunç veriler geliyor. İş imkanı olmasa bile staj imkanları gibi kendilerini gösterebilecekleri imkanlar verilebilir.

  • İstihdam ofislerimiz şöyle: Şu anda Sultangazi'de bir ofisi açmayı planlıyoruz, oradan çok talep geliyor. Önce arkadaşlarımız iş taleplerini alıyorlar. Onlarla görüşüp hangi mesleği yapabileceklerini test ediyorlar. Meslekleri yoksa İSMEK kurslarında onlara eğitim veriyoruz. Bir diğer kısmı da şu: İş dünyasını gezerek iş talebi topluyorlar. İş verenin büyük bir iş yükünü üstleniyoruz. İlk hedefimiz bu senenin sonuna kadar 11 ofis açmak.

  • Biz burada aslında işsizliğin insanlarımızda yarattığı travmayı azaltıp umutlarını yeşertiyoruz, aynı zamanda iş imkanı sağlıyoruz. Sahada 7 bin kişiye iş yerinde iş imkanı sunduk.

'Bir gün bu bulaşıcı hastalık bizi de yakalayacak'

  • Çok yakın çevremizden, vatandaşlarımızdan kötü haberler alıyoruz. Bir gün bu bulaşıcı hastalık bizi de yakalayacak ama önemli olan mümkün olduğunca geç yakalanmak.

  • Sayın Muhittin Böcek dostumuza Allah şifa versin. Aslında yoğun bakımdaki süreci bir an önce bunu atlatmasını sağlamaya yönelik. Kiminde çok hafif geçebiliyor, kiminde çok ağır geçiyor.

  • Binali Yıldırım Bey ve eşine geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Allah herkese şifa versin. Mecburen temas ediyoruz, sahaya çıkıyoruz, insanlarla buluşuyoruz. Tabii bütün kurallara uymak zorundayız.

  • İstanbul aslında en tedbirli kentlerden biri. Pandemiyi ilk İstanbul yaşadı. Bu vesileyle tekrar bütün sağlıkçılara minnet duygularımızı iletelim. İnsanlar, kaybettik, canlar kaybettik. Çok tedbirler aldık. Günün sonunda bu tedbirlerden hiç uzaklaşmadık.

'İktidarın belediyelere teşekkür etmesi lazım'
  • Askıda fatura gibi yardım süreçlerinde vatandaşları bunların içine katmalıyız. Ben değil, biz demeliyiz. Şu anda çok güzel bir deneyim yaşadık. Fatura ödenen aile sayısı 180 bini aştı.

  • Bütün imkansızlıklara karşı çok önemli işler yaptık. Pandeminin büyükşehir belediyesine ekstra maliyeti 2 milyar lirayı aştı. Yıl sonuna kadar bu rakam 6 milyara kadar çıkacak.

  • Destek paketlerinde belediyeleri hiç duydunuz mu? Örneğin Güney Kore'de destek paketi açıklandı, yüzde 35'i belediyelere gitti. İller Bankası'nın eski dönemde 1 yılda kestiği para 1 milyon lira, bizden bu dönemde 350 milyon lira kesildi.

  • Pandemi döneminde 600 bin aileye gıda desteği yaptık. 180 bin ailenin faturalarını ödedik. Bunları dayanışma ruhuyla yaptık. Bunlar sizin eseriniz. İktidarın belediyelere teşekkür etmesi lazım.

'Pandemi hastanesini ayağa kaldırmaya hazırız'

Mansur Yavaş-Erdoğan görüşmesi

Yorum yaz