DÜNYA

ABD Dışişleri Bakanı'ndan Çin'e karşı küresel koalisyon çağrısı

Washington'ın baskısıyla Çin teknoloji devi Huawei'yi 5G ağından dışlayan Londra'yı ziyaret eden Pompeo, Çin Komünist Partisi'ni tehdit ilan etti. Trump yönetiminin 'bu tehdidi anlayan ve ÇKP'yi davranışlarını değiştirmeye zorlayan bir koalisyon kurma' niyetini beyan ederek müttefik devletlere baskıyı artırdı.
Sitede oku

ABD Başkanı Donald Trump'ın sıkı markajla Çin teknoloji devi Huawei'yi5G ağından çıkarmaya zorladığı Britanya'ya bu kararından dolayı kutlama ziyaretine gönderdiği Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin'i hedef alan açıklamalar yaptı.

Muhafazakar Partili Başbakan Boris Johnson (BoJo) ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab'la görüşen Pompeo, basına yaptığı açıklamalarda, 'Trump yönetiminin Çin'e karşı koalisyon kurma çabasına küresel güçlerin katılması' çağrısı yaptı.

Pompeo, Trump yönetiminin, 'Çin tehdidini anlayan' ve 'Pekin'i doğru düzgün davranmaya mecbur edene dek Çin Komünist Partisi'ni geri püskürtmeye hazır olan' ülkelerle koalisyon kurmayı umduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Her ülkenin Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) geri püskürtmesini istiyoruz" vurgusu yaptı.

AB'den çıkan Britanya için kritik önemdeki ticaret anlaşması masada

Pompeo, ilkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Başbakan Johnson ile 5G telekomünikasyon ağı donanımı ve ABD ile Britanya arasındaki olası serbest ticaret anlaşması hakkında açık sözlülükle görüştüklerini, yapıcı bir ziyaret gerçekleştirdiğini' ifade etti.

Downing Sokağı 10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamaya göre de Johnson-Pompeo görüşmesinde ikili ve geleceğin teknolojileri konusunda ABD, Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan oluşan '5 Göz' ülkelerinin birlikte çalışmasının önemi üzerinde duruldu. Çin'in Hong Kong ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki eylemleri, İran'daki durum ve Ortadoğu barış süreci gibi ortak küresel güvenlik ve dış politika konuları da ele alındı. Yanısıra Johnson ile Pompeo 'her iki ülkenin ekonomisine fayda sağlayacak' güçlü bir serbest ticaret anlaşmasını müzakere etme konusundaki taahhütlerini yineledi.

'Şi, ÇKP'nin ikiyüzlülüğünü gösterdi'

Ardından İngiliz mevkidaşı Raab ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı, koronavirüs pandemisinin 'önlenebilir' olduğunu, ancak Çin yönetiminin 'utanç verici' şekilde davrandığını ileri sürdü. "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dünyaya yardım etmek yerine ÇKP'nin ikiyüzlülüğünü gösterdi" iddiasında bulundu.

Çin'e atıfla "Zorbalık yapamazsın, örtbas edemezin" diyen Pompeo, her ülkenin doğru düzgün davranmasını garanti etmek için tüm dünyanın birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

'Her ülkeyi Çin'e karşı çalışırken görmek istiyoruz'

ÇKP'yi 'tehdit' ilan eden Pompeo, "Her ülkenin ÇKP'yi geri püskürtmesini istiyoruz. Çin tehdidini anlayan bir koalisyon kurmak istiyoruz" mesajlarını verdi:

"Tehdidi anlayan ve ÇKP'yi bu tür davranışlara girmenin hiç de çıkarına olmadığına ikna etmek için kolektif olarak çalışacak bir koalisyon inşa etmeyi umuyoruz."

"Özgürlük ve demokrasiyi anlayan, bunlara değer veren ve kendi halkı ile egemen ülkesinin başarısı için önemli olduğunu bilen her ulusun ÇKP'nin kendilerine oluşturduğu tehdidi anladığını görmek istiyoruz. Ve her ulusun (Çin'e karşı) bizim hakkımız olanı yeniden tesis etmek için hem kendi kendine hem de kolektif şekilde çalıştığını görmek istiyoruz."

ABD Dışişleri Bakanı, 'bizim hakkımız olanla' ne kast ettiğine açıklık getirmedi.

'Amerikalıların verileri ÇKP'nin elinde düşmemeli'

Huawei'yi 5G ağından yasakladığı için Britanya'yı "İyi bir karar" diyerek tebrik eden Pompeo, "ABD vatandaşlarına ait özel verilerin ÇKP'nin eline düşmesini istemiyoruz. ABD ulusal güvenliğini korumaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Suçlama çok, kanıt yok

Çin'i 'yasadışı karasu taleplerinde bulunan, Himalaya ülkelerine zorbalık yapan, koronavirüs salgınını önce örtbas eden ve sonra kendi çıkarlarını ilerletmek için rezil şekilde istismar eden saldırgan bir ülke' olarak tasvir eden ABD Dışişleri Bakanı, Pekin'in Kovid-19'u 'örtbas ve istismarına' ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.

Yorum yaz