DÜNYA

Türkiye ile Libya krizinde yeni perde: Fransa Doğu Akdeniz'deki SeaGuardian Operasyonundan çekildiğini NATO'ya bildirdi

Libya ve Doğu Akdeniz üzerinden yaşanan Türkiye-Fransa geriliminin NATO'ya yansımasında yeni bir gelişme yaşandı. Libya konusunda Fransa'yı suçlayan açıklama yapan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi, Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki Sea Guardian Operasyonu'na katılımını askıya aldığına dair NATO'yu bilgilendirdiğini duyurdu.
Sitede oku

Fransa'nınDoğu Akdeniz'dekiSea Guardian Operasyonu'ndan çekildiğine dair NATO'yu bilgilendirdiği açıklamasını yapan Türkiye Büyükelçisi, Libya sebebiyle Doğu Akdeniz'de Fransa ile Türkiye savaş gemileri arasında yaşanan askeri gerilim hakkındaki NATO raporunun Fransa'nın iddialarını desteklememesinin ardından Paris'in bu kararı aldığını söyledi. 

'NATO uzmanları Fransa ile aynı çıkarımda bulunmamış'

Bugün Fransa Senatosu oturumunda Libya politikası konusunda Macron hükümetini eleştiren açıklamalar yapan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, "Görünen o ki, NATO uzmanları (Fransa ile) aynı çıkarımda bulunmamış. Dün aldığım bilgiye göre Courbet (savaş gemisi) bu NATO tatbikatından geri çekiliyor" dedi. 

Bugün Fransız gazetesi L'Opinion da Fransa'nın NATO'ya mektup göndererek ittifakın Sea Guardian operasyonundaki rolünü askıya alma kararını bildirdiğini yazdı. 

Ardından Fransa Savunma Bakanlığı, 'salı günü NATO'ya gönderdikleri mektupta Sea Guardian'a katılımı geçici askıya alma kararını bildirdiklerini' duyurdu.

AP'ye konuşan Fransız yetkililer, Paris'in 'NATO müttefiklerinin Libya'ya yönelik BM silah ambargosuna bağlılıklarını ciddiyetle teyit etmelerini' ve 'Türk savaş gemileriyle yaşanan olayın tekrarını önleyecek kriz mekanizması kurulmasını' istediğini söyledi. 

'BAE ile Mısır delerken göz yumma'

Fransız senatörlere hitabında, 'Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın Libya'nın doğusunu kontrolü altında tutan General Halife Hafter'e silah gönderdiğini' söyleyen Musa, 'Fransa'yı iki ülkenin Birleşmiş Miletler'in (BM) Libya'ya silah ambargosunu delmesini görmezden gelme ve Libya politikası konusunda peşin hükümlü davranmakla' suçladı. 

'Ambargo delenlere yönelik seçicilik'

"Ambargo her gün Mısır sınırından ve BAE'den Libya'ya kalkan uçaklarla ihlal ediliyor. Peki bu sorular neden gündeme getirilmiyor" diye çıkışan Musa, Fransa'yı 'Hafter'e desteğin artırılması için seçici davranmakla' eleştirdi.

Fransa'nın iddiası

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 18 Haziran'da yaptığı açıklamada, 10 Haziran'da Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen Çirkin adlı kargo gemisinin transponder sistemini kapatarak kimlik kodu, nihai destinasyonu gibi bilgileri gizlediğini, bunun üzerine Fransız Courbet savaş gemisinin NATO görevi kapsamında kargo gemisini denetleme girişiminin Türk fırkateynlerinin radarlarını gemiye kilitlemesi ve Türk denizcilerinin kurşun geçirmez yelekler giyip silahların arkasına geçmesi suretiyle engellendiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümeti, Türk donanmasının kendilerini taciz ettiği iddialarını NATO'ya taşımıştı.

NATO da olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Musa, bu Fransız anlatımını reddederek, senatörlere saldırgan tarafın Fransız savaş gemisi olduğunu söyledi.

Macron'la söz düellosu

Libya'da Trablus merkezli, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni destekleyen ve Serrac'la bir dizi askeri-ekonomik anlaşma imzalayan Ankara, Macron yönetimini Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Hükümeti'nin askeri kanadı General Halife Hafter'i desteklemekle suçluyor.

İddiaları reddedip 'Hafter'i desteklemediklerini, komutanın Nisan 2019'da başlattığı askeri operasyonların da Fransa'nın tutumuyla bağdaşmadığını' savunan Macron, Türk ve Fransız donanmaları arasındaki hadiseyi 'NATO'nun beyin ölümünün kanıtı' diye yorumlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Macron'a cevabında "Fransa bir darbeciyi destekliyor. Korsan bir insanı destekliyor. Hafter'i destekliyor. Bizim tüm ilişkilerimiz şeffaf, anlaşmalar çerçevesinde. Fransa dürüst davranıyor mu? Hayır" demişti.

 

 

 

Yorum yaz