DÜNYA

Fransa'dan AB'ye Türkiye ile ilişkilerin geleceğini görüşmek için acil toplantı çağrısı

Ankara ile Doğu Akdeniz ve Libya gerginliğini NATO'nun ardından AB'ye taşıyan Macron hükümeti, birliği, Türkiye ile ilişkilerin geleceğini görüşmek için acil toplantıya çağırdı.
Sitede oku

Fransa ile Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz ve Libya gerginliği, ilkinin ikincisini NATO'ya şikayet etmesinin ardından Avrupa Birliği'ne (AB) taşındı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB üyesi ülkelere birliğin Türkiye ile ilişkilerinin geleceğini görüşmek için acil toplantı çağrısı yaptı. 

'Hiçbir şeyi dışlamadan ve naif olmadan'

"Fransa açısından AB'nin Türkiye ile gelecekteki ilişkilerine dair ihtimalleri hiçbir şeyi dışlamadan, naif olmadan son derece süratle özlü tartışmaya açması asli önemdedir" diyen Le Drian, AB'nin kendi çıkarlarını kararlılıkla savunmak zorunda olduğunu belirtti. 

Fransa Dışişleri Bakanı, Suriye'den Libya'ya savaşçı taşınmasına atıfla "Suriyelileşmesine tanıklık ettiğimiz Libya'da, Türkiye'nin oynamak istediği rolün açıklığa kavuşturulmasına ihtiyacımız var" diye ekledi. 

Nedenler

Fransa'nın son dönemde alevlendirdiği gerilimin temelinde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondajları, Libya'daki iki yönetimden Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan Fayiz es-Serrac'ın başkanlığındaki hükümete askeri desteği ve Suriye'deki harekatları yatıyor.

Süreç

Fransa, Türkiye'nin Libya'ya yönelik Birleşmiş Milletler silah ambargosu kararını deldiğine dair bir dizi suçlamada bulundu.

Geçen hafta Fransız kaynakları, Türk askeri gemilerini, Libya'ya silah ambargosunun denetlenmesi çerçevesinde şüpheli bir gemiyi kontrol etmeye çalışan bir Fransız gemisine üç kez hedef izleme radarı yöneltmekle suçlamıştı. Askeri düzende bu tür radar sistemleri, ateşlemeye hazırlık için kullanılıyor.

Fransa Savunma BakanıFlorence Parly, NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye'yi suçlayan açıklamalar yapmıştı. Parly, Türk gemilerinin bir Fransız askeri gemisine 'aşırı saldırgan' şekilde müdahale ettiğini ve bunun 'çok ağır bir olay' olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günkü açıklamasında, Ankara'yı tehlikeli oyunlar oynamakla suçlamıştı:

"Türkiye tüm kurallara aykırı davranarak ve birçok Avrupa ülkesinin çıkarlarını çiğneyerek Libya hükümeti ile anlaşmalar yapması, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin egemenliğine saygı göstermemesi ve Libya'da yürüttüğü siyaset uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye Libya'da tehlikeli oyun oynuyor."

Türk Dışişleri ise Macron'ın 'akıl tutulması' yaşadığı yanıtını vermiş, Fransa'yı Libya'daki diğer yönetimin askeri komutanı Halife Hafter'i destekleyerek 'Libya'daki kaosu körüklemekle' suçlamıştı. 

Ankara destekli Serrac'ın Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçler, kendi başkentleri Trablus'aGeneral Halife Hafter'in komutasındaki güçlerin 14 aydır düzenlediği taarruzu son dönemde püskürtüp ilerlemeye geçmişti. 

Hafter'i Müslüman Kardeşler karşıtı Arap ülkeleri destekliyor.

 

Yorum yaz