DÜNYA

Koca: Yeni kısıtlama düşünmüyoruz

Sağlık Bakanı Koca, "(YKS) Sınavı ertelememizle risk daha büyük olabilirdi. Sınavın ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına karar verilmesi doğru görülmektedir" dedi. Koca sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili olarak ise "Belki iller bazında, ilçe bazında bir kısıtlama olabilir ama ülke genelinde düşünmüyoruz'' ifadelerini kullandı.
Sitede oku

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. 

Maske kullanmanın önemine vurgu yapan Koca, "Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum" dedi. 

Koca, YKS'nin zamanlamasına ilişkin ise "Sınavı ertelememizle risk daha büyük olabilirdi. Sınavın ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına karar verilmesi doğru görülmektedir" ifadelerini kullandı. 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koca, herhangi bir kısıtlama tedbiri alınıp alınmayacağıyla ilgili soruya "Önümüzdeki dönemde herhangi bir kısıtlamayı gündemimize almadık" diye cevap verdi. 

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

- Mevcut durum korunması gereken büyük bir kazanımdır. Özlediğimiz ne varsa tek tek geri döneceğiz. Dünya ölçeğindeki sağlık krizinde devlet olarak gücümüzün yettiğini gösterdik. Sağlığımızı güvenceye alırken 83 milyon hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. 1 Haziran'da başlayan yeni normalleşme süreci 1 aynını dolduracak. Kontrol dışı gelişmeleri ayrı tutarsak, önümüzdeki günlerin bu yaz günleri gibi aydınlık olacağına güçlü gerekçelerimiz var. Bugünkü hayatımız tedbirlere bağlı kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır. Geldiğimiz nokta çok şükür ileri bir noktadır. Mevcut durum korunması gereken bir kazanımdır. Başarı "Her işin başı sağlıktır" prensibiyle kaldığımız yerdeki yaşama temposuna yaklaşacağız.

- Koronavirüsün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz. Haziran ayının 3 haftasını geride bıraktık. Başlattığımız normalleşme süreci yakında 1 ayını dolduracak. Zor dönemi aştığımız konusunda iyimserlik içerisindeyiz. Önümüzdeki günler aydınlık olacaktır.

- Ağız ve burun yoluyla bulaşan virüs maske kullanmayı zorunlu kılıyor. Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum.  Bir ortamda 3 kişi maske takıyor ama bir kişi takmıyorsa, hepimiz risk alıyoruz demektir. 

- Bir uyarımız daha var. Yılın ilk aylarından kabul gören tahminler, koronavirüsün kışın daha etkili olacağını yazın etkini kaybedeceğini söylüyordu. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda bilimsel bir kanıt yoktur. Sonbaharda dünyadaki risk beklentisi bizi tedbirlerin sürekliliği konusunda uyarıyor. 

- Daha önce yoğun bakımda yüzde 53 oranında hastamızı kaybederken şu an bu oran yüzde 2'lere kadar düşmüştür. Eskiye göre virüsün etkisinin düştüğü anlamında değil, tedaviyle ve erken dönem yaklaşımla sonuç alıyoruz.

- Büyüklerimiz virüse karşı hala risk gurubunda. 

-  Bu yıl hekim olmak isteyenlerin sayısı her zamankinden fazla. 

Sınavın ertelenmesi durumunda risk bugünden çok daha büyük olabilirdi. Bugünkü gerçekler yarın da büyüyebilir. Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir. 

- PCR ve Antikor testleri kapsamında toplam 153 bin kişi taranacak. An itibariyle 118 bin kişi testlere tabi tutulmuştur. Pozitif bulduğumuz oran 1000'de 2.8'dir. Oldukça düşük bir rakamdır. Toplumun bağışıklığı yüzde 1'in altındadır. Bazı illerimizde bunun daha yüksek olduğunu biliyoruz. Adıyaman ve İstanbul'da yüzde 3'ün üzerinde Antep'te 2.8 gibi ama toplamda 0.86 yani binde 86.

- Bugünkü vaka sayısı 1492, vefat sayısı 24, iyileşen vaka sayısı 1386, yoğun bakımda olan hasta sayısı 914, entübe hasta sayısı ise 356.

Soru - Cevap

- (İkinci dalga yaşanıyor mu? ) İkinci dalgayı yaşamadığımızı söyleyebiliriz. Birinci dalgalanın etkilerini görüyoruz. Koronavirüs vakalarındaki yaş ortalaması 41'den 32'ye düştü 

- (Gelecek dönemde önlem alınacak mı?) Önümüzdeki dönemde herhangi bir kısıtlamayı gündemimize almadık.

- (Aşı çalışmalarında son durum ne?) Türkiye'de aşı çalışmaları noktasında 4 tane hayvan çalışması başlamıştır. Hayvan çalışmalarının tamamlanması sonrası klinik çalışma dönemine geçilecektir. Hayvanlarla çalışmada sonuçlar iyi gitmektedir. Kovid-19 tedavisinde kullanılacak aşıyla ilgili) 4-6 aydan önce aşıyla ilgili somut bir gelişmenin olacağı görünmüyor. Rusya ve Çin'le klinik çalışmayı birlikte yapma noktasında genel bir yaklaşım içindeyiz. Rusya ile daha ilerideyiz.

- Vaka sayıları beklentimizden daha fazladır. Temel vaka sayısındaki artış tedbirlere uyma noktasında rehavetin olmuş olmasıdır. Yeni normal, kontrollü sosyal hayat döneminde bir çok kişi eskiye dönme algısında. Bu algı devre dışı kalmalıdır.

- (Kurban Bayramında önlem alınacak mı?) Bilim Kurulu'nda Kurban Bayramı'nda bir kısıtlama olmasıyla ilgili bir konu gündeme gelmedi. Henüz zaman var. Önümüzdeki haftalarda vakaların seyri belirleyici olacak.

- (İl bazlı vaka sayıları açıklanacak mı?) Vaka sayıların il bazında açıklanmasında sorun yok. Özellikle turistik bölgelerimizin vaka sayılarını önümüzdeki günlerde açıklamış olacağız.

Yorum yaz