DÜNYA

Anayasa Mahkemesi'nden Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem kararı

Anayasa Mahkemesi, Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem'in uzun tutukluluk başvurusunda oy birliği ile ihlal kararı verdi.
Sitede oku

Selahattin Demirtaş tutukluluğun kanunda öngörülen azemi süreyi aşması, tutukluluk süresinin makul olmaması, tahliye talepleri ile tutukluluğa yönelik itirazların karara bağlanmaması incelemelerinin yapılmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

Demirtaş'ın başvurusunu değerlendiren AYM, oy birliği ile, "Tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, Anayasa'nın 19.maddesinin 7. fıkrası kapsamındaki kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine" hükmetti.

Tutukluluk incelemesinin yapılmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasının “konu bakımında yetkisizlik” gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar veren AYM, tahliye talepleri ve tutukluluğa itirazların karara bağlanmamasının ihlal olduğu başvurusunu ise “süre aşımı” nedeniyle kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi, vekalet ücretlerinden oluşan toplam 4 bin 436 TL yargılama giderinin Demirtaş'a ödenmesine ve kararın bir örneğinin de bilgi için 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

Tahliye edilmeyecek

AYM kararının Demirtaş’ın tahliyesinin önünü açması beklenmiyor. AYM’nin ihlal bulduğu tutuklamada Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermiş, ancak bundan önce Demirtaş başka bir soruşturma kapsamında da tutuklanmıştı.

​Eren Erdem için de hak ihlali kararı

Yüksek Mahkeme, CHP'li Milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali olduğuna hükmederek, 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Yorum yaz