DÜNYA

Lavrov: Rusya ve Türkiye, Libya çatışmasının taraflarını masaya oturmaya çağırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin Libya’daki çatışmanın taraflarını görüşme masasına geri getirmek için temas halinde olduklarını belirtti.
Sitede oku

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’le Moskova’da bir araya gelen Lavrov, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lavrov, “Geriye kalan tek şey, Libya’daki tarafları masaya oturmaları ve müzakere etmeye başlamaları gerektiğine ikna etmek. Türk meslektaşlarımızla temaslar da dahil olmak üzere, şu anda tam olarak bununla ilgileniyoruz” diye konuştu.

‘Libya’daki taraflar ön koşul olmaksızın görüşmelere başlamalı’

Lavrov, Libya'daki çatışmanın taraflarını ön şartlar olmaksızın müzakere masasına oturmaya teşvik etmek gerektiğini ifade etti:

“Çatışmanın tüm tarafları ile iletişim kurmak gerekiyor, çatışmanın tüm taraflarını bir araya gelmeye, herhangi bir ön koşul olmaksızın müzakere masasına oturmaya ve görüşmelere başlamaya teşvik etmek gerekiyor.”

Rus diplomat, Moskova’nın Suriye krizinin ilk başından beri de, Libya’daki çözümü desteklemeye yönelik eylemlerde de aynı çizgiyi izlediğini vurguladı. 

‘Astana üçlüsünün’ zirvesi Suriye Anayasa Komitesi’nin toplantısından önce yapılabilir

‘Astana üçlüsü’ olarak anılan Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasındaki video konferansın Suriye Anayasa Komitesi’nin önümüzdeki ağustosta gerçekleştireceği oturumdan önce yapılabileceğini ifade eden Lavrov, şöyle konuştu:

“Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi (Geir) Pedersen anayasa komitesinin hazırlık komisyonunu toplamadan önce üç liderin arasında video konferansın yapılabilme olasılığının çok yüksek olduğunu düşünüyorum.”

Zarif: Rusya, Türkiye ve İran, ‘Astana üçlüsünün’ Suriye zirvesini çevrimiçi yapma konusunda anlaştı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Rusya, Türkiye ve İran’ın ‘Astana üçlüsünün’ Suriye zirvesini çevrimiçi yapma konusunda anlaştıklarını, koşullar buna el verir vermez ise 3 liderin yüz yüze görüşeceğini belirtti.

Zarif, “Astana Zirvesi’ni ilk başta sanal ortamda, ardından yüz yüze gerçekleştireceğiz. Bugün Sayın Lavrov’un ‘Astana formatında’ sanal görüşmenin yapılması için rızasını aldım, dün ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı’nın da rızasını aldım, bu nedenle üç ülkenin liderleri zirveyi sanal ortamda gerçekleştirecek” diye konuştu.

İranlı diplomat, koşullar el verir vermez liderlerin yüz yüze bir araya geleceklerini de sözlerine ekledi.

ABD’nin İran’a yönelik silah ambargosunu uzatma girişimleri meşru değil

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a uyguladığı ve ABD’nin sona ermeden uzatılması için girişimlerde bulunduğu silah ambargosu konusuna da değindi.

Lavrov, ABD’nin ambargoyu uzatmaya yönelik girişimlerinin meşru olmadıklarını ve sonuçsuz kalacaklarını belirtti:

ABD'nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) diğer tüm katılımcılarının İran İslam Cumhuriyeti'ne olan yükümlülüklerini yerine getirmesini engellemeye çalışmasının ve aynı zamanda İran’ı, silah ambargosu da dahil olmak üzere gayrimeşru ve kesinlikle yasa dışı girişimlerle cezalandırmak istemesinin işe yaramaz araçlarla yapılan bir girişim olduğunu düşünüyorum. Söz konusu girişimin uluslararası hukuk açısından geleceği yok ve biz, adaletin zaferi için uluslararası hukukun sunduğu tüm olanakları kullanacağız” dedi ve ekledi:

“KOEP’te yer alan anlaşmaları hiç kimsenin yok edememesi için her şeyi yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Eğer bu plan şu anki Amerikan yönetiminin mantığına sığmıyorsa, eğer yönetim bu planı kötü bir anlaşma olarak görüyorsa, bu Washington’un kendi pozisyonudur. Ancak Washington’un, BMGK’nın otoritesi üzerine spekülasyonlar yaparak ve esasında Güvenlik Konseyi’ni, kısmen de BM Sekreterliğini manipüle ederek İran’ı cezalandırmaya hiçbir şekilde hakkı olamaz.”

Rus diplomat, “KOEP’in hangi üyelerinin ABD’nin planlarına karşı koymaya hazır olup olmadıklarına bakılmaksızın, bu planların esasen uluslararası hukuka aykırı oldukları için gerçekleşmeyeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Zarif: Rusya ve İran IAEA ve BMGK’da nükleer anlaşma konusunda işbirliği yapacak

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Rusya ve İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve BM Güvenlik Konseyi’nde nükleer anlaşma konusunda diyalog halinde olacaklarını belirtti.

Zarif, “Politikamızın temeli, uluslararası hukuka riayet etmekten ibaret. Tahran düzenli olarak IAEA’da şeffaf olma çağrısı yapıyor, ancak bazı ülkeler bu ilkeleri aşarak hareket ediyor ve İran’ın nükleer programı ile ilgili KOEP’i yok etmek için çaba harcıyor. IAEA’da şeffaflık getirmek için Moskova ile işbirliği yapmaya hazırız” dedi ve ekledi:

“Ancak bu kuruluş standart dışı yöntemler kullanacak olursa, biz de buna karşılık veririz.”

‘IAEA’nın KOEP’i yok etme aracına dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz’

Zarif, Tahran’ın IAEA’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı yok etme aracına dönüştürülmesine izin vermeyeceğini vurguladı:

“İran sürekli olarak IAEA ile büyük bir şeffaflık ile çalışıyor. IAEA’nın 15 raporu, İran’ın KOEP ile ilgili yükümlülüklerini yüzde 100 yerine getirdiğini ortaya koydu. IAEA ile eskisi gibi, yetkili olduğu tüm alanlarda tam işbirliği yapıyoruz. Ancak IAEA’nın KOEP’i yok etmek isteyenlerin ve prensipte uluslararası kuruluşlarına karşı çıkanların elinde suiistimal aracına dönüşmesini istemeyiz.”
Yorum yaz