DÜNYA

İYİ Parti'nin 'Ayasofya ibadete açılsın' önerisine AK Parti'den ret: 'Gerekli adımlar temmuzda atılacak'

İYİ Parti'nin Ayasofya'nın toplu ibadete açılmasına dair önerisi, AK Parti'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oylarıyla kabul edilmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Danıştay'ın konuyla ilgili kararı temmuz ayında vereceğini belirterek "Karardan sonra gerekli adımlar atılacaktır" dedi.
Sitede oku

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu'nun Ayasofya'nın toplu ibadete açılmasına ilişkin olarak verdiği önerge, AK Parti'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oyları neticesinde kabul edilmedi.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, öneriye 'şimdilik' ret verdiklerini söyledi. Muş, "Danıştay’da bir dava yürümektedir, temmuz ayı içerisinde bununla alakalı bir karar verilecektir. Mesele araştırmanın ötesine geçmiştir. Karardan sonra gerekli adımlar atılacaktır" ifadesini kullandı.

'Biz Ayasofya'nın ibadete açılmasına değil, İYİ Parti'nin grup önerisine ret oyu verdik'

Muş, daha sonra bazı internet sitelerinde yer alan haberlere tepki gösterdi. Kişisel Twitter hesabında bir açıklama yayınlayan Muş, "Bazı internet siteleri sözlerimi çarpıtıp yalan haber yapmış. Biz Ayasofya'nın ibadete açılmasına değil, İYİ Parti'nin grup önerisine ret oyu verdik. 'Zulüm 1453'te başladı' diyenler bizim Ayasofya davamızı anlayamaz" dedi.

​Dervişoğlu'nun önergesinde şu ifadeler yer alıyordu:

“Ayasofya Cami, 1453 yılında, İstanbul'un fethi sonrası imam olarak kıldırdığı ilk Cuma namazını müteakip, Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilerek camiye çevrilen, Türk ve İslam tarihi için büyük öneme sahip ve İstanbul'un Fethi'ni temsil eden en önemli sembollerinden biridir.

Bunun yanı sıra, zaman içerisinde bir külliyeye dönüşen Ayasofya Cami, tarih boyunca eşine rastlanmayan bir özenle Osmanlı Devleti'nin en gözde mabedi olarak işlev görmüş, 481 yıl cami olarak kullanılmış ve Türk milleti nazarında daima fethin aziz bir hatırası olarak anılmıştır.

481 yıl Müslümanlar için cami olarak kullanılan ve Türk-İslam tarihinin dönüm noktalarından birini ihtiva eden ve fethin sembollerinden biri olan Ayasofya Cami, 1934 tarihinden itibaren müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

Bununla birlikte, günümüz toplumsal ve tarihsel gereklilikleri ile milli şuurumuzun diri tutulması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Ayasofya Cami'nin Müslümanlar için toplu ibadethane olarak kullanılması bir gereklilik arz etmektedir.

Bu kapsamda, Gazi Meclisimizde kurulacak araştırma komisyonu vasıtası ile Ayasofya Cami'nin Müslümanlar için ibadethane olarak kullanılması hususunda çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.”

Yorum yaz