Trump yönetiminin ABD yazılım ve teknolojisinin kullanılması sonucu üretilen yarı iletken çipleri almasını engellemeye yönelik kararına Huawei'nin ilk resmi tepkisini Dönüşümlü CEO Guo Ping verdi.
Teknoloji sanayi analistleriyle düzenlediği konferansta konuşan CEO Guo Ping, kararı 'keyfi ve kötücül' diye niteledi, 'dünya çapında teknoloji sanayine zarar verebileceği' uyarısını yaptı.
Yarı iletkenlere erişimlerinin engellenmesinden 'şirketi olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu' belirten CEO, diğer yandan 'ABD'nin geçen yıldan beri çıkarageldiği sorunların daha sağlam ve dayanıklı hale gelmelerine yaradığını ve yeni soruna da tez zamanda çözüm bulacaklarından emin olduklarını' dile getirdi.
Tam gaz AR-GE
Guo, 'Washington'ın kararını tümden reddettiklerini, ama değişen kurallara uyacaklarını ve baskıyı göğüslemek için araştırma-geliştirme, yeni icat çalışmalarına daha çok ağırlık vereceklerini' söyledi.
'Son kısıtlamaların yaratacağı etkiyi anlamak ve ölçmek için Huawei'nin biraz zamana ihtiyacı olacağını' sözlerine ekledi.
TMSC anında tedariği kesti
İlk etkisi, dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Tayvan merkezli TMSC'nin en büyük ikinci müşterisi Huawei'den yeni sipariş alımını durdurması oldu. Huawei’nin yanı sıra Apple ve Qualcomm için de çip üreten TMSC, geçen hafta ABD’de 12 milyar dolar yatırımla fabrika kurma kararını açıklamıştı.
Uzmanlara göre Çin merkezli alternatifler henüz yetersiz
ABD merkezli AP haber ajansı, konuyla ilgili uzmanlardan görüş aldı.
Objective Analysis websitesinin yarı iletken uzmanı Jim Handy, 'Trump yönetiminin son kararından Huawei'nin ürettiği her elektronik sisteminin olumsuz etkilenebileceğini, Çin merkezli alternatiflerin ise henüz kurulmamış olduğunu' belirtti.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Paulson Enstitüsü araştırmacılarından Neil Thomas, 'Huawei'nin yarı iletken edinmeyi TSMC'den Çin'in en büyük üreticisi SMIC'e kaydırmaya çoktan başlamış olduğunu' anlattı.
Ancak 'SMIC'in henüz Huawei’nin en son model Kirin 980 çipsetini üretebilecek kapasitede olmadığına' dikkat çeken Thomas, "SMIC muhtemelen Huawei'nin daha erken kuşak çipsetlerini imal edebilir" dedi.
Pekin'in resmi açıklamaları temkinli
Huawei CEO'sundan önce Çin Ticaret Bakanlığı'Çinli girişimcilerin meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacakları' açıklamasıyla yetindi. Reuters'in sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri de 'Washington'ın Çin şirketlerine mantıksız baskılara son vermesi gerektiği, Çin'in şirketlerinin yasal haklarını kararlılıkla koruyacağını' söylemekle kaldı. Olası misillemelerden söz etmedi.
Global Times: Çin devleti ABD şirketlerini inim inim inletecek
Devlet bağlı medya organlarından Global Times ise adını açıklamadığı bir kaynağa dayanarak 'Çin devletinin çok güçlü misillemede bulunacağını' yazdı.
Çin hükümetine yakın olduğu belirtilen kaynak, 'güçlü misilleme' olarak, Qualcomm, Cisco, Apple, Boeing gibi ABD merkezli şirketleri 'güvenilmez kuruluşlar' listesine alıp ekonomik kısıtlamaya sokmayı sıraladı.
Kaynak "Çin bu şirketlere üst üste sonsuz soruşturmalar açarak Demokles'in kılıcını başlarının üstünde sallayacak. Çin piyasasından elde ettikleri gelire büyük baskı uygulayarak yatırımcıların kaçınmasını sağlayacak" dedi.