DÜNYA

Fransa'da, 'aşı ilk ABD'ye satılacak' diyen ilaç şirketine tepki

Fransa hükümeti, olası bir koronavirüs aşısını ilk olarak Amerikalılara satacağını duyuran ilaç şirketi Sanofi'nin yönetim kurulu başkanına tepki gösterdi. Eleştiriler üzerine bir açıklama yapan şirket ise, "Aşımızı herkese erişilebilir kılmak konusunda kararlıyız" dedi.
Sitede oku

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınına karşı henüz etkinliği kanıtlanmış bir aşı olmasa da, bulunması halinde nasıl paylaşılacağına ilişkin tartışmalar giderek artıyor. Bunun son örneği Fransa’da yaşandı.

Fransız ilaç şirketi Sanofi'nin “Aşı ilk Amerikalılara satılacak” açıklaması hükümetin tepkisini çekti. Ekonomi İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Agnes Pannier-Runacher, bunun ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti.

Sud Radyo’ya konuşan Pannier-Runacher, “Mali nedenlerden dolayı herhangi bir ülkeye imtiyazlı erişim sağlanması kabul edilemez” dedi.

Firmayla iletişim kurduğunu belirten Pannier-Runacher, “Sanofi’nin Fransa yöneticisi, aşının her ülkeye ve elbette, üretim tesisleri burada olduğu için Fransa’ya da sağlanacağına dair bana onay verdi” ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu Başkanı 'paraya' işaret etti

DSÖ: Koronavirüsler çok aldatıcı, bunlara karşı aşı geliştirmek zor
Sanofi'nin İngiltere vatandaşı olan Yönetim Kurulu Başkanı Paul Hudson, koronavirüs aşısının önce Amerikalılara verileceğini söylemiş, hatta ABD ile bir ön anlaşma imzaladıklarını duyurmuştu. Hudson, "ABD hükümeti riskleri paylaşma konusunda yatırım yaptığı için ön siparişte de en büyük hakka sahip" demişti.

Sanofi, nisan ayında İngiliz GlaxoSmithKline firmasıyla birlikte virüs üzerinde çalışmaya başladı ancak henüz aşı denemeleri gerçekleşmedi.

ABD'nin Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) bu araştırmalara yaptığı yatırım nedeniyle Sanofi önceliği ABD’ye vermek istiyor.

Şirket toparladı: Herkes aşıya erişilebilecek

Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Sanofi, aşı hazır olduğundatüm ülkelerde kullanılmasını sağlayacaklarını duyurdu.

Açıklamada, “Bu eşi benzeri görülmemiş koşullarda, aşımızı herkese erişilebilir kılmak konusunda kararlıyız” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin aşı konusundaki yatırımlarına da değinen şirket, bunun, mümkün olduğunca erken üretime başlamaya olanak tanıdığını vurguladı.

Yorum yaz