Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınına karşı henüz etkinliği kanıtlanmış bir aşı olmasa da, bulunması halinde nasıl paylaşılacağına ilişkin tartışmalar giderek artıyor. Bunun son örneği Fransa’da yaşandı.
Fransız ilaç şirketi Sanofi'nin “Aşı ilk Amerikalılara satılacak” açıklaması hükümetin tepkisini çekti. Ekonomi İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Agnes Pannier-Runacher, bunun ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti.
Sud Radyo’ya konuşan Pannier-Runacher, “Mali nedenlerden dolayı herhangi bir ülkeye imtiyazlı erişim sağlanması kabul edilemez” dedi.
Firmayla iletişim kurduğunu belirten Pannier-Runacher, “Sanofi’nin Fransa yöneticisi, aşının her ülkeye ve elbette, üretim tesisleri burada olduğu için Fransa’ya da sağlanacağına dair bana onay verdi” ifadelerini kullandı.
Yönetim Kurulu Başkanı 'paraya' işaret etti
Sanofi, nisan ayında İngiliz GlaxoSmithKline firmasıyla birlikte virüs üzerinde çalışmaya başladı ancak henüz aşı denemeleri gerçekleşmedi.
ABD'nin Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) bu araştırmalara yaptığı yatırım nedeniyle Sanofi önceliği ABD’ye vermek istiyor.
Şirket toparladı: Herkes aşıya erişilebilecek
Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Sanofi, aşı hazır olduğundatüm ülkelerde kullanılmasını sağlayacaklarını duyurdu.
Açıklamada, “Bu eşi benzeri görülmemiş koşullarda, aşımızı herkese erişilebilir kılmak konusunda kararlıyız” ifadelerine yer verildi.
ABD’nin aşı konusundaki yatırımlarına da değinen şirket, bunun, mümkün olduğunca erken üretime başlamaya olanak tanıdığını vurguladı.