DÜNYA

Peskov: Rusya, Libyalı taraflarla temaslarını sürdürüyor ve siyasi diyalog istiyor 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Libya'daki tüm taraflarla hâlâ temasta olduğunu ve bu ülkedeki çözümün ancak diplomatik yollardan sağlanabileceğini ifade etti.
Sitede oku

Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, dün ulusa sesleniş konuşmasında Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kurulmasını öngören Suheyrat Anlaşması'ndan çekildiklerini ve ülke yönetimini üzerine aldıklarını belirtmişti.

Gazeteciler, bugünkü basın toplantısında Peskov'a Hafter'in açıklamasının nasıl değerlendirildiğini sordu.

Peskov, "Moskova, Libya'daki tek olası çözüm yolunun tüm taraflar arasında siyasi ve diplomatik diyalog olduğuna inanmaya devam ediyor. Rusya, Libya'daki sürecin tüm taraflarıyla temaslarını sürdürüyor. Libya sorununun çözülmesi için başka seçenek bulunmadığını düşünüyoruz" yanıtını verdi.

UMH, Temsilciler Meclisi vekillerini kendi safına çağırmıştı

Peskov'un açıklaması, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi vekillerini kendi saflarına katılmaya çağırmasını da izliyor.

General Hafter'in yönetime el koyma açıklamasına yanıt veren UMH, Hafter'in askeri yenilgilerini ve diktatörlük projesinin çökmesini gizlemek amacıyla böyle bir hamlede bulunduğunu vurgulayarak doğudaki parlamentonun vekillerine kendi saflarına katılma çağrısı yapmıştı.

UMH, 'ihtilalci' olarak nitelediği Hafter'in, kendisini destekleyen ve bir zamanlar kendisini atayan paralel siyasi oluşumlara bile karşı çıktığının altını çizerek, "Artık hiç kimse ve hiçbir ülke, onun meşruiyetini tanıyamaz. Hafter'in son açıklaması, herkesi ihtilal projesinin sona erdiğine ikna etmelidir. Bu nedenle Temsilciler Meclisi'nin tüm üyelerini Trablus'taki meslektaşlarının saflarına geçmeye, kapsamlı bir diyalog başlatmaya ve seçim sandığı aracılığıyla kapsamlı ve kalıcı bir çözümü beraberinde getirecek demokratik yolda ilerlemeye devam etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Yorum yaz