Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli,yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisi altında gerçekleşecek ramazan ayı için aldıkları önlemleri anlattı. Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan Pakdemirli, gıda sektörünün ramazandaki talep artışı için gerekli hazırlıklarını yaptığını belirterek "Bugün ve yarın vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın" dedi.
Pakdemirli ayrıca şu bilgiyi de verdi:
"Tüketici için bir eksik olmaması için dün akşam İçişleri Bakanımızla görüştük. Perşembe ve cuma en yakın markete ulaşmak açısından adım atılmasının önemli olacağını söyledik. Olumlu karşılandı. Bugün ve yarın 20:00 ile 23:00 arasında ramazan alışverişlerini yapsınlar. En yakın markete diğer iki gün ise saat 09:00 ile 14:00 arasında yapabilirler. Böyle bir düşünce içinde olduk."
Pakdemirli'nin açıklamalarının devamında öne çıkanlar şöyle:
- Arz dengesine göre 50 kadar ürünü takip ediyoruz. Gerekirse ithalat ve ihracatta önlem alınabilir. Fırsatçılık görülürse tedbir alınır.
- (Hububat alım fiyatı) Mayısın ilk haftasında Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Çiftçimizi doyuracak bir fiyat politikası oluşturulacak.
- Ankara'dan aldığımız atık su numunelerinde Kovid-19 virüsüne rastlanmadı. İstanbul'dan da numune toplanıyor, ona göre tedbir alınacak.
- (Pide hakkında) Pideyle ilgili çalışmayı İçişleri Bakanlığımız takip ediyor. Ramazan ayında istenmesi, kokunun duyulması neler yapılabilir bakıyorlar. Belki belli saat öncesi satılması satılmaması konusundaki çalışmayı yürütüyor. Açıklaması olacaktır.
- Küçükbaş hayvancılıkta bir ilk olarak, 81 ilde koyun ve keçi yetiştiricilerimize 187 milyon lira desteğin ödemelerine cuma başlayacağız.
- Buzağı başvurularında desteklere 24 Nisan'da başlayacağımızı belirtmiştik. Küçükbaşta bir ilk mottosuyla çıktık. Her yaşayan vatandaşa bir küçükbaş olana kadar mücadele edeceğiz. Bu yıl 56 milyon gibi iddialı bir hedef koymuştuk. İlk kez söylemiş olalım sürü büyütmeyle ilgili ek destek ödemesini bu hafta başlatıyoruz. TC kimlik numarasının son hanesine göre ödemelerimizi başlatıyoruz.
- Yaş çay alım fiyatıyla ilgili çalışmalarımız hızla sürüyor. Çay müstahsilini memnun edecek formül üzerinde çalışıyoruz.
(Tarım arazileri hakkında) Tahsis edilmesi konusunda iki Bakanlık konuştuk.Tahsislerde şu mantıkla yola çıktık. Türkiye kendi kendine yeterli 5.3 milyar dolar ihracat fazlası olan bir ülke. Ülkeler kendi içlerine dönüyorlar. Türkiye'de üretemediklerimizi üretebilir miyiz bunlara baktık. Pek atıl arazimiz olmasa da kuru alanlarda var. Dikilmeyen arazilerimiz de var. Kazandırabilir miyiz. Proje başlattık. Başvurular il ilçe müdürlüklerinde yapılabilir. Gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık tanıyacağız. Aynı köyde olanlara, arazisi küçük olanlara pozitif ayrımcılık tanınacak. Tarım yapılacak alanları ekonomiye kazandırmak istiyoruz.
(Turizmde gıda hakkında) Tespitiniz son derece doğru Türkiye 83 milyon vatandaşı 5 milyon mülteci 50 milyon turisti besliyor. Turizmdeki azalmayla beraber Türkiye'deki bu sistemde gıdada bir bolluk olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Bozulan lojistik zincirde belli alanlara uçaklarla gelebilir mi? Uçmayan uçaklarımızı yolcu yerine kargoda kullanıp değişken maliyetleriyle kargo fiyatlandırması yapılabilir mi, üzerine çalışılıyor. Hiç olmadığı kadar sahaya yakınız.
Bu konudaki açıkladığımız diğer bakanlıklarca biliniyor. Bugün teknolojinin imkanlarını kullandığınız için çok daha iyi gidiyor. Hem 81 ile hem de dünyaya ulaşıyoruz. Bunların da devamını sağlıyoruz. İyi örnekleri dünyaya anlatmalıyız.
(Döviz kurları ile gıda enflasyonu tehlikesi) Gıda enflasyonu enflasyon sepetinde 4'te birdir. Bir patates bir soğan... Almanya'ya gittim. Patates soğan konuşsak gülerler dediler. Tükettiğimiz ürünler üzerinden siyaset yapmayalım dedim. Türkiye'de konuşuluyor ve konuşulmaya devam edecek. Çekirdek enflasyona eşdeğer ya da bir puan arkasından gelir. İlk çeyrekte mevsimsel şartlardan dolayı hararetli bir enflasyon olur. Enflasyon seyrine oturur. Az getirisinde olur. İlk çeyrekte bu konu olmuştur. Tarlada bir problemin olmadığını görüyoruz. Aradaki zincirde problem var.