KORONAVİRÜS

Rus uzman: Kovid-19 tedavisinden sonra bulaşıcılık bir ay boyunca devam ediyor

Rus sağlık uzmanı Aleksandr Semyonov, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gören bir kişinin sağlığına kavuştuktan sonra daha bir ay boyunca ‘virüsü salgılamaya’ devam ettiğini belirtti.
Sitede oku

Saint Petersburg Pasteur Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün inovasyon çalışmalarından sorumu müdür yardımcısı Aleksandr Semyonov, insanların Kovid-19 tedavisinden sonra da bir ay boyunca ‘virüsü salgılamaya’ devam ettiğini ifade etti.

Rus devlet televizyonu Rossiya 1'in sunucularından Nailya Askerzade'ye konuşan Semyonov, “Bu tür kişilerde ikinci kez virüs tespit edildiği zaman virüsün yeniden bulaştığı düşünülüyordu. Aslında bu ikinci bulaşma vakası değil, virüs salgılaması” ifadelerini kullandı.

DSÖ’nün son verilerine göre dünya genelinde 1 milyondan fazla Kovid-19 vakası tespit edildi, 57 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Rusya’da Kovid-19 pozitif vakaların sayısı son olarak 5 bin 389 olarak açıklanırken, yetkililer salgını önlemek amacıyla düzenli olarak çeşitli önlemler alıyor.

Yazın gelmesi ile koronavirüsün yayılma temposunda düşüş görülebilir

Koronavirüsün yayılması için en uygun hava ısısının artı 5-12 derece olduğuna dikkat çeken Semyonov, yaz mevsiminin gelmesi ile virüsün yayılma temposunda düşüş görülebileceğini ifade etti.

Rus uzman, “Koronavirüs bir süre çevrede yaşayabiliyor, fakat bu sonsuza kadar sürmüyor. Virüsün yayılması için en uygun hava ısısı yaklaşık olarak artı 5 ila 12 derece” diye konuştu.

Kuru sıcağın ise Kovid-19’un yayılmasına katkı sağlamadığını vurgulayan Semyonov, ancak bu öngörünün kontrol edilmesi için şu anki mevcut verilerin yeterli olmadığının altını çizdi.

‘Bizi bekleyen daha yüzlerce virüs var’

Semyonov, hayvanlarda henüz türler arası bariyeri geçmeyen ve daha sonra insanlara bulaşabilecek olan yüzlerce virüsün varlığına işaret etti.

Virüslerin yayılması için türlerin arasında birçok temasa ihtiyaç olduğunu söyleyen uzman, “Doğada söz konusu türler arası bariyerini geçmeyen yüzlerce virüs var. Bir takım hayvanlarda yaşıyorlar ve bizi bekliyorlar. Ancak biz onlarla temas halinde değiliz” ifadelerini kullandı.

Semyonov, temaslar gerçekleştikçe virüse yatkın olan bir insan vücudunun er ya da geç bulunabilmesinin mümkün olduğunun altını çizdi

Yorum yaz