Britanya'da hükümetin açıkladığı koronavirüse karşı bir dizi önlem maddeleri içeren plana göre salgının ilerlemesi durumunda hastanelerde acil olmayan tedavilerin ertelenebileceği, emekli hemşire ve doktorların destek için göreve çağrılabileceği belirtildi.
Başbakan Boris Johson gerekirse güvenlik güçlerinin seferber edebileceklerini, polisin kamu düzenini sağlamak için göstereceği faaliyetlere acil durum halinde, askerin de destek verebileceğini açıkladı.
Eylem planında, İngiliz hükümetinin tedbirler çerçevesinde okulların kapatılmasının, geniş çaplı etkinliklerin azaltılmasının ve evlerden çalışılmasının da değerlendirilebileceği ifade edildi.
Planda ayrıca İngiltere’de koronavirüs salgının zirve seviyesine ulaşması halinde, ülkedeki toplam iş gücünün beşte birinin hastalanmasının olası olduğu da kaydedildi.
Şu anda 51 koronavirüs vakasının bulunduğu İngiltere'de Sağlık Bakanı Matt Hancock duruma ilişkin şu ifadeyi kullandı: “Geniş çaplı bir bulaşmayla karşılaşmamız daha olası hale geliyor.”
'Önemli olan tokalaşmamak değil, elleri yıkamak'
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, virüsün insanlarla selamlaşırken tokalaşmasına engel olmayacağını söyledi. Johnson ayrıca, korona hastalarının tedavi edildiği hastaneye yaptığı ziyaret sırasında da herkesle el sıkıştığını, önemli olanın el sıkışmamak değil, tokalaştıktan sonra elleri yıkamak olduğunu belirtti. Boris Johnson İnsanların kendi kararlarını vermekte özgür olduğunu söyledi.
Fransa yönetimi geçtiğimiz hafta halka virüsün yayılmasını önlemek amacıyla tokalaşmaması tavsiye edilirken, benzer bir çağrı da İsviçre de yapılmış insanlara birbirlerini yanaklarından öpmemeleri gerektiği ifade edilmişti.
Almanya'da dün düzenlenen uyum zirvesinde Başbakan Angela Merkel, İçişleri Bakanı Seehofer'e tokalaşmak için elini uzatmış ancak Seehofer tokalaşmayı reddetmemişti. Merkel ise Seehofer'i gülümseyerek karşılamıştı.
Korona salgınında dünya genelinde toplamda 3 bin 130 kişi hayatını kaybetti.