ABD ile Çin arasında iki yıla yakındır süren ticaret savaşına ara verildi. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu, 'birinci faz ticaret anlaşmasını' imzaladı. Çin, ABD ile ‘dönüm noktası’ olarak görülen bu başlangıcın gelecekte nereye evrileceği henüz meçhulken, dünyanın dikkati bu yaz Hong Kong'daki olaylarla sarsılmış Çin'den yayılan 'koronavirüs' salgınına çevrildi. Dünyanın yükselen ekonomisi Çin'i ekonomik olarak da etkileyeceği anlaşılan bu vaka ile birlikte ABD ile ticaret savaşında verilen molayı Asya çalışmalarıyla tanınan Koç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Altay Atlı ile konuştuk.
‘Bir ara verilmesi piyasalarda olumlu etkilerini gösterdi’
Doç. Altay Atlı'ya göre, ABD ile Çin’in ticaret savaşına ara verdikleri birinci faz anlaşması piyasalarda olumlu etkileri oldu, ancak büyük beklentilere kapılmadan durumu anlamak gerekiyor. Atlı, gelinen noktanın aslında 'ticaret savaşında geçici ateşkes' olduğu görüşünü dile getirdi:
‘Trump’ın Kasım seçimlerine doğru giderken sandığa da bir yansıması olsun ümidi’
Atlı, iki ülke arasındaki uzlaşmada ABD’de Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinin büyük etkisi olduğu görüşünde. Atlı, birinci faz anlaşmasında Çin'in daha fazla taahhütte bulunduğunu, ancak Trump'ın tümüyle kazandığını söylemenin de imkansız olduğunu belirtti. ABD’li tarım üreticisinin bu ticaret savaşından en zararlı çıkan kesim olduğuna dikkat çeken Atlı, anlaşmayla Trump’ın 2020 Kasım seçimlerinde alacağı desteğin artabileceğini belirtti:
‘Kuşak ve Yol altyapı yenilenmesi ve teknoloji ağında atılıma dönüştürülmeli'
Atlı, Çin-Türkiye ilişkilerini de değerlendirdi. Pekin'in 'Kuşak ve Yol' projesinin bütün dünya tarafından konuşulan bir vizyon olduğunu belirten Atlı, meselenin Türkiye'den bazı trenlerin geçmesi değil, fiziksel, ulaştırma, lojistik altyapının yenilenmesi ve bunların teknoloji ağındaki atılımla birleştirilmesi olduğunun altını çizdi:
'Koronavirüsün Çin ekonomisine etkileri daha ağır olabilir'
Atlı, Çin'den yayılan koronavirüs vakasının da ekonomiye olumsuz etkide bulunacağını belirtti. Benzer bir durumun ülkenin Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olduğu zaman da görüldüğünü anımsatan Atlı, "Çin’in şanssızlığı şu; bu hastalık öyle bir döneme geldi ki bir yandan ticaret savaşları, öbür yandan Hong Kong’daki olaylar var onların da uzun vadede etkilerini yavaş yavaş göreceğiz, hepsi üst üste geldi. Dolayısıyla burada Çin ekonomisine olan etkisini de 2003’ten biraz daha ağır olacağını düşünüyorum" diye konuştu: