ABD’nin, İranlı General Süleymani’yi Irak’ta öldürmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir tarafta müttefikimiz ABD, diğer yanda komşumuz ve Astana’da aynı masada oturduğumuz İran var bölgeyi ve dünyayı bundan sonra ne bekliyor?
- Öncelikle sadece Irak'ta meydana gelen olay değil, bölge şu an ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bir taraftan bizler Suriye'de belli sıkıntıları yaşıyoruz. Öbür tarafta Libya ile ilgili gelişmeler. Bütün bunlarla uğraşırken bu sorunun patlak vermesi düşündürücü. Bu olay nereye gider gibi birçok düşünceler var. Şunu tespit etmemiz lazım; ABD, İran arasındaki gerilim zaman zaman tırmanıyor. Bu gerginliğin kontrol altında tutulması için bugüne kadar biz Türkiye olarak gayretler gösterdik. Tüm gayretlere rağmen ABD İran gerginliğin çözüme kavuşması sağlanamadı. Yerinde Irak olarak olarak seçilmiş olması manidar. Bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceğin taraflara vurguladık.
- Irak’taki bazı ABD hedeflerine yapılan saldırıyla başlayan gerginlik Kasım Süleymani’nin de öldüğü kritik bir aşamaya geldi. Biz her zaman dış müdahalelere karşı durduk. BU saldırıyı da bu şekilde değerlendirdik. Dün kendileriyle yaptığım toplantıda Cumhurbaşkanı olarak açıklamamı yaptım. Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi başta olmak üzere bölgemizin huzur ve istikrara yarattığı tehlikeyi kaygıyla izliyorum. Tüm tarafların zarar görmeyeceği bir şekile gelmeden kontrol altına alınması lazım.
- Bu konu ile olarak Batı ülkeleri ile yaptığımı gelişmeler var. Serin kanlı hareket edilmesi konusunda dileklerimizi iletiyoruz. ABD-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması maalesef bu zamana kadar mümkün olmadı. Irak üzerinden krizin tırmandığını gördük.
- Astana sürecinde İran ve Rusya ile hareket ediyoruz. Bütün bunlarla beraber Irak ile ilişkilerimiz tarihi itibariyle ortaya koymamak mümkün değil.
'Orta Doğu çok yoruldu, kan gölüne dönmesi için elinden geleni yaptılar, yapıyorlar'
- Türkiye olarak biz dış müdahalelere karşı durduk. Hemen arkadaşlarımı toparladım ve gerekli açıklamaları yaptık. Hamaney'in yapmış olduğu açıklamayı kenara atamamayız. "Trump'ın 50 küsür noktayı tespit ettik. Herhangi bir şey olması halinde biz her türlü vuruşu yaparız" açıklaması yaptı. İki tarafta benzer açıklamalar yaptı. Bu gerilimin kontrol altına alınması lazım. Orta Doğu çok yoruldu. Kan gölüne dönmesi için elinden geleni yaptılar, yapıyorlar.
Görüşmelerde liderlerin nasıl bir tavrı var? İran’daki gelişmeler endişeleri çok artırdı. Biz zor bir coğrafyadayız. En kötü senaryo ne olabilir?
- Bütün bu bölgeyi bilen bir insandı. Bir insanı durup dururken yükseltmezler. Burada bu tür bir insanın seçilmesi… Tabii bazı benzetmeler yapılıyor. DEAŞ’ın başındaki kişiyle benzetmeler… Şimdi Kasım Süleymani aslında olayın onların heveslendiği gibi halifelik şeyinde olan bir insan değildi. Oranın o makamında olacak kişi bellidir. Kasım Süleymani kendini ispat etmiş ve Hamaney tarafından kendisine değer verilmiş bir kişi. Böyle bir noktada ABD’nin onu seçmiş olması özellikle bölgede gerginliklerin artmasına sebep olmuştur. Bir ülkenin, bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Buradaki seçicilik isabetli olmamıştır. Bölgedeki gerginliği artıran bir bakış olmuştur. Trump görüşmemizden 4-5 saat sonra oldu. Ben Trump’a İran ile gerilimin tırmandırılmamasını tavsiyesinde bulundum.
- Türkiye bölgenin sadece istikrar adası değil adeta bölgedeki istikrar temindir. Bu bilinç ile davranıyoruz ve diplomasiyi öne çıkarıyoruz
Siz Süleymani’nin fonksiyonlarından bağımsız olarak bölgedeki istikrar üzerinde duruyorsunuz...
- Bu istikrar bozulduğu an İran Irak Türkiye zarar görür. Zaten şu anda sen İran’a yaptırım uyguluyorsun. Zaten böyle bir zarar söz konusu. Bize yaptırım uygulamıyor diyebilir miyiz. F-35’ler konusunda vermeyeceğiz diyorlar. Trump’ın bir direnmesi var ama F-35’lerimiz alamıyoruz. Peki bunu ilişkilerde ticaretlerde nereye yerleştireceğiz. Bu doğru ve dürüst bir yaklaşım mı? Görüşmelerimizde söylenen şey Biz Türkiye’yi seviyoruz yoluna girecek. S-400 konusu bahane edilerek işler nerelere geldi.
'Haberi alınca şok olduk'
- Süleymani kendini ispat etmiş bir isimdi. Şu anda bir ülkenin bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını tabii ki öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Bu bölgedeki gerginliği maalesef arttıran bir adım olmuştur. Bizler hep Suriye'de anlattık, konuştuk.
Türkiye, Libya ile Akdeniz Mutabakatına imza attı. BU anlaşmanın sonuçları sizin açınızdan neler? Bu anlaşma doğru bir anlaşma oldu mu? Siz nasıl bakıyorsunuz?
'Anlaşma yaptığımız yere uluslararası şirketleri yanımıza alabiliriz'
- Biz bu işte dersimizi çok çalıştık. Bu işin süreci Başbakanlık sürecime dayanır. Oradan kıta sahanlığı dahil, büyün Libya ile yaptığımız anlaşmanın adımını Kaddafi döneminde attık. Orada bu karışıklıklar var. Şu anda bizim anlaşma yaptığımız yere uluslararası şirketleri yanımıza alabiliriz. Bu anlaşma buna mani değil.
- Sayın Bahçeli ve heyetine ortaya koydukları tavır sebebiyle çok teşekkür ediyorum. Ana muhalefet partisi, Türk askerine 'lejyoner' diyecek kadar alçalıyor. Bizim askerimiz oraya lejyoner sıfatıyla gitmiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Trablusgarp'a gitti mi? Gitti. O farklı bir süreçti bunu yaşadı mı? yaşadı. Gazi Mustafa Kemal için bunu yakıştırmak mümkün mü?
'Askerlerimiz Libya'ya peyderpey gidiyor şu anda'
Doğu Akdeniz’’de petrol aramamız için illa Libya’ya asker göndermemiz gerekiyor mu?
- Bizim askerimizin oradaki görevi koordinasyondur. Oradaki hareket merkezinde süreci ilerletecek. Askerlerimiz peyderpey şu anda gidiyor. Muhalif güç olarak bizim orada farklı ekiplerimiz olacak.
- Ana muhalefet lideri bir taraftan "Doğu Akdeniz'de şu var bu var" deyip "Türkiye yok diyor" Türkiye'nin orada olması için neden tezkereye destek vermiyorsun? Ana muhalefetin söyleminde çelişki var. Tarihte Trablusgarp'taki haklarımızı elde etmek için girmiştik. Talep var, talep karşısında oraya gidiyoruz. Meşru hükümet güçlü hale getirilmeli.
- Suudi Arabistan'ın bizi kınamasından rahatsız olmayız, tam aksine biz onu kınıyoruz ve kınamasını da asla kale almıyoruz.
'Putin ile ateşkesi görüşeceğiz'
- Suriye'de Rusya ile olan mutabakatımız çok daha farklı. Dün olan olay. 40 tane fidan İHA tarafından vuruldu. Vuran Hafter. O bir cani. Putin ile yaptığımız mutabakatta burada sivil öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Rejim, sivil katliamını devam ettiriyor. Suriye'deki insanları bırakamayız. "Gelin bir plan yapalım ve burada ateşkesi sağlayalım" dedik. Sayın Putin ile bunu görüşeceğiz. Temennim o dur ki ateşkesi sağlayalım ve bombalar sivillerin üzerine inmesin.
- Şu ana kadar yaptığımız harekatlar neticesinde, Suriye'de 8 bin 200 kilometrekare alandan fazlasını terörden arındırdık.
- Yarın Merkel ile görüşmem var. Yarın Merkel ile yapacağım görüşmede İran, Irak bu olayı konuşacağız. Berlin sürecinde Libya'yı masaya yatıracağız. Bizim biliyorsunuz dörtlü zirvemiz vardı. Putin de katılmıştı. Şimdi yeni bir aktör Boris Johnson. Şubat ayı içerisinde dörtlü zirveyi İstanbul'da yapacağız.
'Bu petrol kaliteli değil'
- Onlar sözlerinde dursaydılar Resuylan'dan Irak sınırına kadar bölgeyi temizlemiş olacaktık. Tel Abyad'dan Rusya sınırına kadar temizleyecektik. Cerablus şu anda tertemiz. Münbiç meselesinde de ABD'den bunun sözünü almıştık. Münbiç'i temizleyecek ve oradaki Arap aşiretlere teslim edeceğiz. Ama başaramadı. Biz de Rusya ile yaptığımız görüşmeyle sabırla orayı takip ediyoruz. Cerablus'a her türlü desteği veriyoruz. El Bab'da aynı şekilde. Deyr-i Zor ve Kamışlı petrol yataklarının olduğu yer. Peki bu petrol kaliteli mi? Hayır. Kim bundan istifade ediyordu. Aşağıda bunlardan PKK'nın yan kuruluşları istifade ediyor. Bunu zaman zaman alıp sattıkları rejim. Kamışlı'nın petrolü yine aynı. Benim de sayın Putin'e söylediğim şu. Kamışlı petrolünü kaliteli hale getirelim ve burayı biz Güvenli Bölge'de yapacağımız konutlarda kullanalım.
'Yerli otomobilin içinde bir rahatlık, konfor var. Boyuma rağmen içinde rahat oturuyorum'
- İlk arkadaşlar tasırımını getirdiği zaman. Bana ayrı bir heyecan vermişti. 5 Babayiğit bu işe girdi ve atılan adımda CEO arkadaşımız kendisini yurt dışında ispatlamış biridir. 3 tasarım ortaya çıkmış vaziyette. İçinde bir rahatlık, konfor var. Boyuma rağmen içinde rahat oturuyorum. Tam manasıyla testler bittiğinde hız noktasında mesafe alabiliyor. Bu yılın sonu itibariyle teste büyük adım atmış olucaklar ama. Fabrikanın yerini belirledik. 1 milyon metrekarelik bir alan üzerinde Gemlik'te deniz kenarında bir yer veriyoruz. Çünkü ticarette ulaşım önemli. İhracat altyapısı da iyi olursa hem kazandıracak hem de dünyada otomobiliniz iyi bir yer edinecek. Halkımızın rahatlıkla alabileceği bir fiyatta olacak diye düşünüyorum. O olmazsa sürümden kazanma felsefesi işlemez. Biz elektrikli bir otomobil yapıyoruz.
Babacan'a yanıt: Talimatı IMF'den alıyorlardı
“2008 ekonomik krizi olduğu zaman ben o zaman bir çıkış yapmıştım, bu kriz bizi teğet geçer demiştim” şeklinde konuşan Erdoğan, Ali Babacan’ı işaret ederek “Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar, benim yanımda olanlar karşı çıkmışlardı. Çünkü talimatı IMF'den alıyorlardı” dedi.
Erdoğan şöyle konuştu: "2008 ekonomik krizi olduğu zaman ben o zaman bir çıkış yapmıştım, bu kriz bizi teğet geçer demiştim. Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar benim yanımda olanlar karşı çıkmışlardı. Çünkü talimatı IMF’den alıyorlardı. Ve inandığımı ben de kararlı bir şekilde sürdürdüm. Bunlar faizciydi. Ben faizlerin devamlı düşürülmesini istiyorum. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir ve doğru orantılıdır. Faizi düşürdükçe enflasyon da düşer. Faiz de enflasyon da tek haneli olacak."
Ahmet Hakan: Ekonomide de herhangi olumsuz bir tablo yok hatta tam tersine
Erdoğan'a sorularını yönelten gazeteci Ahmet Hakan'ın "Ekonomide de herhangi olumsuz bir tablo yok hatta tam tersine" ifadeleri sosyal medyada ilgi çeken başlıklar arasında yer aldı.