DÜNYA

Macron tartışmalı emeklilik reformunu sunarak sendikaların restini gördü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un akaryakıt vergisine karşı başlayan Sarı Yelekler protestolarını emeklilik reformuna karşı genel grev takip ederken, hükümetten halkın öfkesine meydan okuyan sunum geldi. Başbakan Philippe'in bugün açıkladığı emeklilik reformuna sendikalar isyan ederken, genel grev sürüyor ve yarın büyük protestoya hazırlanılıyor.
Sitede oku

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ısrar ettiği emeklilik reformu planının son hali, Başbakan Edouard Philippe tarafından "Adaleti sağlayacak" savunusuyla açıklandı.

Herkes için aynı şekilde geçerli bir emeklilik sistemi kurmanın zamanının geldiğini söyleyen Başbakan Philippe, "Nesillerarası yeni bir antlaşma öneriyoruz. Puan tabanlı, maaşa ayarlı sistem herkes için aynı olacak" dedi.

Tam emeklilik maaşı alma yaşı 64

Özel emeklilik rejimlerini sona erdireceklerini ve yeni sistemden en kazançlı çıkacakların kadınlar olacağını belirten Philippe, yeni sisteme göre tam emeklilik maaşı alma yaşının 64'e çıktığını ve süresini tamamlayanlara en düşük olarak 1000 euro emeklilik maaşının garanti edildiğini duyurdu.

Günlerdir süren grev ve protestolar karşısında Macron yönetiminin bazı göstermelik adımlar atması, sendikaların öfkesini yatıştırmaya yetmedi.

Yeni sistemde ne var ne yok?

* Emeklilik yaşı kağıt üzerinde yükseltilmedi. Ama resmi emeklilik yaşı 62 olarak kalsa da, hükümet emekçileri 'indirim ve prim sistemi' kullanarak en az 64 yaşında dek çalışmaya teşvik edecek. 62 yaşından sonra da çalışanlar ek puanlar üzerinden prim kazanacak, 62 yaşında emekli olanlar ise daha az maaş alacak.

* Emeklilik reformu planının tam manasıyla uygulanacağı grup, 2022'den itibaren emek piyasasına girecek olanlar.

* 1975'ten önce doğanlar, yeni sistemden hiçbir şekilde etkilenmeyecek.

* 1975'ten itibaren doğanlar kısmen etkilenecek. Onların kariyeri 2025'e kadar eski sisteme göre, 2025'ten itibaren yeni sisteme göre hesaplanacak.

* "Herkese eşit" vurgusuna rağmen, yeni sistem, askerler, itfaiyeciler ve polislerin eski sistemden gelen erken emeklilik haklarına dokunmuyor. 

* Zor meslekler yapanlar ya da zorlu koşullarda çalışanlar, örneğin gece hemşireleri, iki yıl erken emeklilik hakkına sahip olacak. 

* Herkese eşit sistemle, 50'li yaşların başında emeklilik sağlayabilen 42 özel rejim sona erdirilecek.

* Seçilmiş yetkililer ve bakanlar, her Fransa vatandaşıyla aynı muameleye tabi olacak. 

* Çocuk bakmak için kariyerlerine ara veren kadınlara daha adil muamele getirilmeye çalışılacak.

'Tamama erdirmeye kararlıyım'

Paketin bakanlara 22 Ocak'ta sunulacağını ve parlamentoda şubat sonunda tartışılmaya başlanacağını belirten Fransa Başbakanı, "Bu reformun adil olduğuna inanıyorum ve tamama erdirmeye kesinlikle kararlıyım" vurgusu yaptı. 

Solcu sendikadan 'şaka gibi' tepkisi

Buna karşı sendikaların genel grev kararlılığı yüzünden özellikle toplu taşımanın durmasıyla Fransa'da hayat felç olmuş durumda. Radikal sol eğilimli sendika CGT, Philippe'i emekçileri duymazdan gelmekle suçladı. 

CGT Başkanı Philippe Martinez, başbakanın emeklilik reformu açıklamasına "Şaka gibi, özellikle de buna karşı mücadele edenlerle alay ediyor" diye çıkıştı.

Liberal sendikaya göre de kırmızı çizgi aşıldı

Özel sektörde etkili olan reform yanlısı sendika CFDT de bugüne dek grevlere katılmamış olmasına rağmen plana tepki gösterdi. 

Tam emeklilik maaşı alabilmek için yaş ortalamasının 64'e yükseltilmesiyle kırmızı çizginin aşıldığını söyleyen CFDT Başkanı Laurent Berger, bundan sonra eylemlere katılıp katılmamakla ilgili karar alacaklarını belirtti. 

Emekçilerin 7 gündür sürdürdüğü greve öğrenciler de destek verirken, sendikalar salı ve geçen perşembe günü düzenlenen kitlesel protesto gösterileri için yarın ve 17 Aralık'ta tekrar sokağa dökülme çağrısı yaptı.

Yorum yaz