İtalya’nın kanallarıyla ünlü Venedik kenti 1966 yılından bu yana görülen en büyük su baskınının yaralarını sarmaya çalışırken, yeni bir gelgit daha yaşandı. Kentin yüzde 70’i baskından etkilendi; oteller, restoran ve işyerleri sular altında kaldı.
Su seviyesinin 154 santimetreye yükselmesi üzerine Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, San Marco Meydanı’nın kapatılması talimatı verdi.
Mecliste ironik olay: İklim tasarısını reddettiler, 2 dakika içinde suya gömüldüler
Su baskınından belediye binası da etkilendi. Meclisin, yerel saatle 10 sularında iklim kriziyle mücadele konusundaki yasal değişiklikleri görüşmek üzere toplandığı, su baskınından birkaç dakika önce de bu tasarıyı reddettiği belirtildi.
Çevre Komitesi’nin Başkan Vekili Andrea Zanoni, Facebook'tan yaptığı paylaşımda “İronik bir biçimde, iklim değişikliğiyle mücadele için önerdiğimiz yasal değişikliklerin Lig, İtalya’nın Kardeşleri ve Forza İtalya partisinden oluşan çoğunluk tarafından reddedilmesinden iki dakika sonra odayı su bastı” dedi.
Gönüllüler yardıma koştu
İtalya’nın pek çok yerinden gelen gönüllülerin suların tahliye edilmesi konusunda yetkililere yardım ettiği belirtildi.
Bu seviye her ne kadar ilk darbeden daha düşük olsa da, kent tarihindeki ikinci rekor düzey olarak değerlendiriliyor.
Gelgitler, fırtına ve yağışların etkisiyle salı akşamı deniz seviyesi 187 santimetre yükselmiş; Venedik'in neredeyse tamamı bu durumdan olumsuz etkilenmişti. İtalyan hükümeti felaketle başa çıkabilmek adına 20 milyon euro fon tahsis etmişti.
Felaketi ‘ülkenin kalbine darbe’ olarak değerlendiren Başbakan Giuseppe Conte acil durum ilan etmişti.
Belediye Başkanı Brugnaro yaşananları iklim değişikliğiyle ilişkilendirilmiş ve sel felaketinin kentte 'silinmez izler bırakacağını' söylemişti.