DÜNYA

Stoltenberg'den 'Türkiye'nin NATO üyeliği sorgulanamaz' mesajı

Almanya'nın en çok satan gazetesinin Türkiye'nin ittifaktan atılması gerekip gerekmediğine dair sorularıyla karşılaşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye’ye yönelik operasyonu nedeniyle Türkiye’nin NATO üyeliğinin sorgulanmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Sitede oku

Bild am Sonntag gazetesinin "Türkiye NATO'dan çıkmak zorunda mı" başlığıyla duyurduğu mülakatta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 'Türkiye'nin çok önemli bir müttefik olduğu ve  NATO üyeliğinin sorgulanmaması gerektiği' mesajını verdi. 

Alman gazetesinin Türkiye'nin ABD ve Rusya ile ayrı ayrı yaptığı anlaşmalar sonucunda ilerletmeyi durdurduğu Barış Pınarı Harekatı ile ilgili sorular yönelttiği NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin üyeliğinin pek çok NATO ülkesi tarafından kınandığını, IŞİD'e karşı savaşta elde edilen başarıların tehlikeye atılmaması, insani durumun daha da kötüleşmemesinin gerektiğinin aşikar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

Harekata destek verdi: Şiddet azaldı, çözüm çabaları arttı

"Fakat en azından Suriye'nn kuzeydoğusunda şiddetin azaldığına ve siyasi çözüm bulunmasına yönelik yeni çabalara tanık oluyoruz. Ve Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğu kabul edilmek zorunda."

'IŞİD'le savaşa kararlı katkı verdi, en çok sığınmcıyı aldı'

Stoltenberg, şöyle devam etti:

''IŞİD'e karşı mücadelede ve sözde hilafetin fiziksel olarak yıkılmasında Türkiye kararlı bir şekilde katkıda bulundu. Hiçbir müttefik, 3.6 milyon Suriyeliyi alan Türkiye kadar Suriyeli sığınmacı almadı. Hiçbir NATO ülkesi Türkiye kadar terör saldırısı yaşamadı.'' 

'Uluslararası güvenli bölge' önerisine soğuk

Çavuşoğlu: Almaya'dan beklentimiz, aramızdaki müttefiklik hukukuna uygun davranmasıdır
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer'in (AKK) Suriye'nin kuzeyinde uluslararası güvenli bölge önerisinin hatırlatılması üzerine Stoltenberg, öneriyi memnuniyetle karşıladığını, Suriye'deki şiddetin sona ermesinde tüm dünya ülkelerinin sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Suriye'ye asker gönderme kararı almanın kolay olmadığını belirten NATO Genel Sekreteri, söz konusu önerinin uygulanabilir olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu vurguladı.

Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü vurgusu

NATO’nun değerler ittifakı olarak demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları konusunda yükümlülüğü olduğunun, ancak AB'den farklı olarak, askeri ittifakın üye ülkelerden birine karşı harekete geçmesi gibi bir mekanizmasının olmadığının altını çizen Genel Sekreter, NATO'nun üye ülkelerin düşüncelerini açıkça ve ciddi bir şekilde paylaştığı bir forum olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum yaz