‘Kuzey Irak’ta ne olduysa aynısı olacak’

Barış Pınarı Operasyonu’nun ardından Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Suriye Ordusu ilerlemesini sürdürüyor. El Bağdadi’nin öldürülmesi operasyonu da ABD’nin bölgeden kolay çekilmeyeceğini gösterdi. Peki, Türkiye bu yeni realiteyi nasıl karşılamalı?
Sitede oku

Gazeteci Veysi Dündar, Fotoğrafın Tamamı’nda Ahu Özyurt’un sorularını yanıtladı. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise yeni vergi paketinin detaylarını dinleyicilerle paylaştı.

‘Türkiye’ye yakın Kürtler bile kaybediliyor’

Kalın: Şu anda Suriye rejimi ile görüşme planımız yok
“Bölgenin insanı olarak karşı taraftakilerle de Suriye’deki Arap gruplarla da konuşan birisi olarak söylüyorum. Kendimizi doğru ifade edememek ve o bölgeleri Rusya ve ABD’ye kaptırmanın sıkıntısını yaşıyoruz” diyen Veysi Dündar, şöyle devam etti:

“Kendi görüşmemiz gereken isimlerle, ama Arap ama Esad, başkalarını görüşmeye yetkili kıldığımız için bu durumdayız. Sonuçta ABD ve Rusya ile komşu oluyoruz ve bizim istemediğimiz şeylere imkan tanıyorlar. Yıllarca Kuzey Irak için de ‘Biz Talabani’yi Barzani’yi muhatap almayız’ diye konuştuk. Suriye’de başlattığımız operasyon o bölgedeki Kürtler nezdinde böyle bir reaksiyon doğurdu. Bölgede Türkiye’ye yakın Kürtlerde bile negatif duygular oluştu. Sonra bu işin içinde Ermeni meselesini de hatırlatmaya kalkıyorlar.”

‘Çözmezseniz başka liderler dayatılır size’

Yayına telefonla bağlanan eski AK Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin “Biz Esad’la oturalım da bakalım o bizle oturacak mı? İdlib’de ordu birliklerini ziyaret ederken çok ağır sözler sarf etti” diye konuştu. Veysi Dündar, “En fazla altı ay içinde her şekilde Esad ile masaya oturmamız gerekecek” diye eklerken, Mazlum Kobani tartışmasına da şu yorumu yaptı:

“Bu sorunu Ahmet Türk ile Selahattin Demirtaş ile çözmezseniz, uluslararası güçler gelir sizi tanımadığınız yeni başka isimlerle muhatap eder. 6.5 milyon oyu olan bir partinin bütün seçilmiş başkanlarını görevden alırsanız bu meseleyi çözemezsiniz. Pervin Buldan’ın hatırlattığı ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ önemli. Yazık ki bu operasyon iç siyasete yönelik yapılmış görünüyor.”
‘Yeni vergiler sadece hazine için, vatandaşa bir şey yok’

Programa katılan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, yeni vergi kalemlerini yorumladı. Dijital hizmet vergisinin Netflix gibi, YouTube gibi büyük servis sağlayıcılarını ilgilendirdiğini belirten Bingöl, “Yine de yüzde 7.5 gibi bir oran çok yüksek. Cumhurbaşkanı’na bunu iki katına kadar arttırma yetkisi tanınmış ki bu verginin yasallığı ilkesi ile de çelişiyor” diye konuştu.

Bingöl, “Lüks konut vergisi de aslında belediyelerin yetkisi altında olan bir alan. Ama belli ki buradan gelecek kaynak olduğu gibi Hazine’ye aktarılacak. İstanbul, İzmir gibi belediyelerin bundan haberinin olmadığını sanıyorum. Yeni vergilerin tek amacı genel bütçeye gelir sağlamak, vatandaşa bir rahatlatma yok, sosyal bir amacı yok” dedi.

Yorum yaz