EKONOMİ

Yeni vergi düzenlemesi TBMM Başkanlığı'nda: Gelir vergisi üst limiti yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkıyor

AK Parti yeni vergi düzenlemelerini içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, teklif ile 'dijital hizmet vergisi', 'konaklama vergisi', 'değerli konut vergisi' ihdas edileceğini belirtirken, gelir vergisi üst diliminin yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılacağını söyledi.
Sitede oku

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, TBMM’de yaptığı açıklamada bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren 45 maddeden oluşan kanun teklifi hazırladıklarını belirtti.

Muş, teklif ile gelecek bazı düzenlemeleri şöyle anlattı:

Vergi taslağının son hali: İki yeni vergi, 1 yeni müessese geliyor
"- Dijital hizmet vergisi ismi altında yeni bir vergi ihdası teklifle birlikte önerilmektedir. Burada belli koşullar aramaktayız. Dünya genelinde 750 milyon euro ve Türkiye’de 20 milyondan fazla hasılat elde eden ve bu hasılatlar her türlü reklam gelirleri, içerik satışları oyun, müzik gibi ve mal ve hizmet satışına aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında belirlenmiş durumdadır.

-Aynı şekilde dünyada pek çok ülkede uygulaması olan bizim de bu teklifimizle beraber kanunlaşması halinde uygulamaya girecek olan konaklama vergisi ihdas etmiş olacağız. Konaklama vergisinin oranı hasılat üzerinden yüzde 2 olacaktır, konaklayan kişiden alınacaktır. Bu yıl için yüzde 1 olarak uygulanacaktır yani 2020 için. 2021 yılı ve sonrası için yüzde 2 olarak uygulanacaktır. 2020’nin Nisan başında bu vergi müessesi yürürlüğe girecektir. Bu arada belli başlı, öğrencidir, kamu misafirhaneleridir, diplomatların kaldığı yerlerdir bunlar istisna olacaktır.

-Gelir vergisi üst dilimini yüzde 35’den yüzde 40’a çıkartmayı teklif ediyoruz. Yani 500 bin ve yukarısında kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi vereceklerdir.

SPORCULAR YÜZDE 20 VERGİ ÖDEYECEK

-Spor hakemlerinin elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisnaydı, bu istisnayı da kaldırıyoruz. Serbest meslek kazançlarında istisna tutarını 500 bin TL ile sınırlı tutmayı teklif ediyoruz. Yine 500 bin TL gelir elde eden gerçek kişilerin tamamına kazançlarını beyan etme imkanı getiriliyor ve beyanname verme imkanı getiriyoruz.

Altaylı: Futbolculara ağır vergi geliyor, Türkiye 'vergi cenneti' olmaktan çıkacak
-Değerli konut vergisi isminde yeni bir vergi ihdasında bu kanun teklifiyle getirmiş olacağız. Burada 5 milyon ile 7.5 milyon lira arasında konut değeri olanlar yıllık binde 3 oranında, 7.5 ile 10 milyon lira arasında konut değeri olanlar binde 6 oranında, 10 milyon üzeri konut sahibi olanlar ise yıllık yüzde 1 oranında değerli konut vergisi kanun teklifimiz yasalaşırsa vereceklerdir.

-Lig usulüne tabi spor dallarında, en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara yapılan tevkifat oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılıyor.

-Özel sektörde şirketlerin kiraladıkları otomobillerde üst limit, giderleştirebilecekleri üst limit 5 bin 500 TL olarak teklif edilmektedir. Burada yaptığımız gözlemlerde şirket sahipleri şahsi kullanımları için araçlar kiralamakta ve bunları şirketin üzerine almakta ve bunun bütün giderleri şirket tarafından karşılanmaktaydı. Burada ortalama ticari faaliyette kullanılabilecek olan binek araçların 5 bin 500 lira ile sınırlandırılması teklif ediyoruz. Üstünde araç kiralanabilir ama giderleştirilemeyecek.

'ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ VERGİ'

-Kambiyo muameleleri vergi oranı binde 1’den binde 2’ye çıkarılmasını teklif ediyoruz. Döviz hesaplarından elde edilecek olan faiz gelirlerine uygulanan spotaj oranı yüzde 15 idi, bunu bir katına kadar artırılmasıyla alakalı Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesini kanun teklifinde öneriyoruz."

Otellere konaklama vergisi geliyor
AK Partili Muş, vergi düzenlemesi ile ne kadar gelir beklendiğine ilişkin soru üzerine, "Paketin amacı çok kazanandan vergi oranına göre daha çok vergi, az kazanandan daha az vergi. Aslında teklif bir anlamda bunu amaçlamaktadır. Dolayısıyla her bir dilimle ilgili farklı hesaplamalar bulunmaktadır" dedi.

Muş, dijital hizmet vergisi kapsamında YouTuberlar'ın olup olmadığına ilişkin soruya da "Kurumsal olarak bu şirketlere getirilen dijital hizmet vergisi. Biliyorsunuz elde ettiğiniz gelirler gelir vergisi kanuna tabi onlar zaten gelir elde ediyorlarsa gelir vergisi hükümlerine tabidir" yanıtını verdi.

Muş, görüşme takvimine ilişkin, teklifi TBMM’ye sunduktan sonra Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kendi gündemine göre uygun bir zamanda görüşeceğini söyledi.

Yorum yaz