DÜNYA

Şoygu: Mutabakatın başlıca görevi Suriye’nin kuzeydoğusundaki savaşı sonlandırmak

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Soçi’de varılan mutabakatın başlıca görevinin Suriye’nin kuzeydoğusundaki savaşı ve olumsuz gelişmeleri sonlandırmak olduğunu belirtti.
Sitede oku

Rusya ve Türkiye arasında tarihi mutabakat
Şoygu, “Bugün başlıca görev, bu krizden çıkmak, savaşı sonlandırmak, genel olarak olumsuz gelişmeleri geliştirme yönündeki planları durdurmak” dedi.

‘ABD’NİN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMESİ İÇİN 1.5 SAATİ KALDI’

Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası basın toplantısında konuşan Bakan, “ABD’nin, üzerine aldıklarını yerine getirmesi için 1 saat 31 dakikası kaldı” dedi.

Şoygu, bu süre tamamlandıktan sonra ABD’nin, ağır teçhizat ve tüm askeri birliklerin tahliyesini öngören “maddelerde yazan her şeyi yerine getirmek için aldıkları 120 saatin dolduğunu” da sözlerine ekledi.

‘SINIR BÖLGEYE SURİYE ASKERLERİ VE RUS ASKERİ POLİS GİRECEK’

Şoygu, “Yapacak çok işimiz var, bu topraklara Suriye hükümet ordu birliklerinin girmesi dahil farklı seçenekleri değerlendirdik. Ama oraya Suriye sınır muhafızları ile Rus askeri polisin gireceği seçeneği konusunda anlaştık”.

‘ULUSLARARASI HUKUKTA, MİLİTANLARIN ÜLKELERİNE DÖNÜŞÜYLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YOK”

Şoygu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir diğer büyük sorun, militanların ülkelerine dönüşü. Bu, göründüğünden çok daha karmaşık ve Twitter’deki sıradan ‘gelin alın’ açıklamasının çok ötesinde olan bir sorun. Orada bir sürü yasal sorun ortaya çıkıyor ve hiçbir şekilde uluslararası hukuk tarafından düzenlenmemiştir”.

Türkiye, 29 Ekim'de Suriye'de güvenli bölgeye girmiş olacak

Bu sorunun çözümü için “ayrı kurumların oluşturulması ya da BM’nin devreye girmesi” gerektiğini dile getiren Rusya Savunma Bakanı, “Çünkü onlar ülkelerinde göç edenler, burada ise teröristler olarak gösteriliyor. Onlar dönünce ne olacak? Turizm amacıyla başka ülkeye gidenler mi, yoksa teröristlerin saflarında savaşa katılanlar mı?” dedi. “Onların terörist faaliyete katıldığını kanıtlamak için delillere ihtiyaç var” diye kaydeden Şoygu, “Bu delilleri kim sunacak? Bir sürü sorun. Şimdi bu konu üzerinde durmayacak ve ayrıntıları açıklamayacağım. Ama durum böyle” diye ekledi.

‘CEZAEVLERİNDEN YAKLAŞIK 500 KİŞİ KAÇTI’

Nereden nereye: Suriyeli Kürtlerden ABD askerlerine taşlı patatesli uğurlama
Rusya Savunma Bakanı, “Bugün var olan (DSG’nin kontrolündeki cezaevleri ve sığınmacı kampları için sağlanan) korumanın kalması gerektiğini neredeyse her gün ısrarla söylüyoruz ve bu konuyla yakından ilgileniyoruz. Bu bizim isteğimiz ve ısrarlı talebimiz yerine getiriliyor” diye konuştu.

Şoygu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kampların bir kısmının korumasının kalktığı 2 günden fazla bir dönem oldu ve bunun sonucu, hesaplamalarımıza göre, bu kamplarda kalan 500’e yakın kişi kaçtı, hepsinin terörist olduğunu söylemeyeceğim”. 

Bakan, "Şimdi, bize söylendiği gibi, bu yönde tedbirler alınıyor" diye ekledi. Şoygu, Türk askerlerinin bölgede ne kadar kalacağı sorusuna da, "Bu konu ele alınmadı" yanıtını verdi.

‘DEVRİYE İÇİN ASKERİ POLİS SAYISI YETERLİ, TEÇHİZATA İHTİYAÇ VAR’

Lavrov: Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı sonlandırılıyor
Şoygu, “Ortak devriye faaliyeti tüm Suriye-Türkiye sınırı boyunca mı yapılacak?” sorusuna da şu bilgiyi verdi: “Hayır, tüm sınır değil. Bir kısmı, Fırat’tan Tel Abyad ve ötesine, Irak sınırına kadarki kısımda. Ayrıca Suriye-Irak sınırının bir kısmında da devriye faaliyeti hayata geçirilecek”.

Devriye faaliyetini yerine getirmek için şimdilik Suriye’de yeterli sayıda Rus askeri polisin olduğunu dile getiren Bakan, “Gelecek için konuşursak, artık askeri polisimize ihtiyaç duyulmadığı bölgeler var, çünkü oralarda artık normal sivil hayat kurulmuş durumda. Ama devriyeler için ek teçhizata ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz, çünkü sınır oldukça uzun ve devriye faaliyeti, hiçbir büyük olaya mahal vermeyecek şekilde çok ciddi ve sağlam olmalı, üstelik bu devriyeler ortak olacak” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz