Santiago'nun özellikle yoksul kesimlerinde halk, evlerini ve dükkanlarını yağmacılara karşı korudu.
Şili hükümeti başkent Santiago'nun yanı sıra Valparaíso, Coquimbo ve Biobío'da akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Cuma günü başlayan protesto gösterilerinde şu ana kadar 8 kişi hayatını kaybetti. Cumartesi günü de iki süpermarketin kundaklanması sonucu 3 kişi yaşamını yitirmişti.
Gözaltına alınan protestocuların sayısı ise 1400'den fazla.
'YAĞMACILAR HESAP VERECEK'
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yağmacıların hukuk önünde hesap vereceklerini söyledi.
Pinera, Cuma günü 5 bölgede olağanüstü hâl (OHAL) etmiş, bu bölgelerde halkın hareket ve toplanma hakkı sınırlandırılmıştı.
Şili'nin Augusto Pinochet'nun diktatörlüğü sonrası yeniden demokrasiye geçtiği 1990'dan bu yana ilk kez başkent Santiago ve diğer büyük kentlerde tanklar konuşlandırıldı ve binlerce asker devriye geziyor.
GÖSTERİLER NEDEN BAŞLADI?
Şili'nin başkenti Santiago'da geçen hafta metro bileti fiyatları 6 Ekim'de iş saatlerinde 800 peso'dan (1,13 dolar) 830 peso'ya (1,17 dolar) çıkarıldı. Otobüs bileti fiyatları da benzer oranda artırıldı. Hükümet zamma gerekçe olarak enerji fiyatlarının artmasını ve peso'nun değer kaybetmesini gösterdi.
Lise ve üniversite öğrencilerinin turnikelerden atlamasıyla başlayan eylemler, hafta başında tüm kente yayılan protestolara dönüştü.
136 metro istasyonun tamamına yakınında kapılar ve turnikeler kırılırken, bazı binalar ve arabalar ateşe verildi, eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Cumartesi günü zammı askıya aldı.
Santiago'da toplu taşıma neredeyse tamamen durmuş durumda.
Uluslararası Santiago Havalimanı'nda da tüm uçuşlar iptal edilmişti.