DÜNYA

Trump’ın Türkiye ile ticari ilişkisi araştırılacak

Barış Pınarı Harekatı’nın ardından başlayan çekilme süreci nasıl devam edecek? Suriye’de masa kurulduğunda kimler olacak? Trump’ın mektubu Washington’da nasıl yorumlandı. Gönül Tol ve Nevzat Bingöl, RS FM yayınında anlattı.
Sitede oku

Ahu Özyurt’la Fotoğrafın Tamamı programına katılan Middle East Institute’ün Türkiye Programı Yöneticisi Gönül Tol, Washington’dan bakınca Türkiye’nin taleplerinin hepsinin karşılandığını söyledi.

‘SÜPERMARKETTE BİLE KÜRTLER KONUŞULUYOR’

Trump, Savunma Bakanı'nın adını yanlış yazdığı Suriye tweetini yeniledi, 'askerlerimizi eve getiriyoruz' cümlesini sildi
Anlaşmanın uygulanmasında muğlaklıklar olduğuna dikkat çeken Gönül Tol, “Ağustos’ta da varılan bir uzlaşı vardı, orada da dili muğlaktı, sınırları belli değildi. Sonuçta uygulanması pek mümkün olmadı. Ama en büyük problem, Türkiye’nin korumalı bölgesinde Suriye ve Rus güçlerinin olması. Bu da varılan anlaşmanın başarısı Rusya’ya bağlı” dedi.

Tol, operasyonun Kürtlerin özerklik projesini sekteye uğrattığının çok net olduğunu belirtti ama aynı zamanda Kürt meselesini bütün ABD kamuoyuna mal ettiğini söyledi.

“Yıllardır Washington’da yaşıyorum, hayatımda ilk kez süpermarket sırasında insanların Kürtlerden bahsettiğini gördüm. Bu sadece medyanın algısı değil, toplumda daha önce o coğrafyayı hiç bilmeyen kişilerin bile artık Kürtleri tanıdığını gösteriyor. Bu, Kürtler açından propaganda başarısı ama Batı’nın Kürtlere genelde bakışı bir insan hakları ve demokratikleşme meselesi olarak değil, terörle mücadele, güvenlikçi bakış anlamında devam ediyor. Bu açıdan değişen bir şey yok” dedi.

‘MEKTUP İÇ SİYASET İÇİN SIZDIRILDI’

İran: Türkiye'nin Suriye'de askeri gözlem noktaları kurmasına karşıyız, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli
Başkan Trump’ın ağır ifadeler taşıyan mektubunun sızdırılmasının da Kongre’den kaynaklı baskıya karşı adım olduğunu söyleyen Gönül Tol, “Dilini çok ciddiye almak gereksiz. Ama burada konuşulan şöyle bir şey var. Neden Trump bir yabancı devlet başkanının her istediğine evet diyor? Bunun altında bir şey var.  Bu sorgulanıyor. Hatta bizim bildiğimiz çok saygın yayın kuruluşlarından birkaç tanesi Türkiye’ye ekip gönderip Trump’ın iş ilişkilerini ve Erdoğan’la olası bağlantısını araştıracak. Bu belki de bu mektup meselesindeki en önemli konu” dedi.

'BÜTÜN BELEDİYELERE KAYYUM ATANACAK'

Gazeteci Nevzat Bingöl ise Güneydoğu’da halkın ateşkesten memnuniyet duyduğunu dile getirirken, Kayyumların atanmasının devam edeceğini belirtti. “Bu hafta içinde üç tane Belediye Başkanı görevden alındı ama benim anladığım böyle giderse bölgedeki bütün HDP’li Belediye Başkanlarını görevden alıp yerine kayyum atamak gibi bir niyet var” dedi.

'SURİYE’YE FEDERATİF YAPI GELİYOR'

Rusya: Türkiye'nin harekatından sonra hapishaneler gözetimsiz kaldı, militanlar Suriye'den yayılmaya başladı
Bingöl, ateşkes ve sonrası için ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin planı kuzeye yerleştirmeyi umduğu 3.5 milyonluk Arap Sünni nüfus ve içerideki muhaliflerle Beşar Esad’ı sandıkta devirerek yönetimi değiştirmekti. Ama bu durumda Rusya’nın Suriye’deki üslerini ve askeri varlığını koruması mümkün olamaz. Benim gördüğüm, hazırlanacak bir Anayasa’da üçlü federal yapı olabilir. Nusayri’ler, Lazkiye ve Tartus üssü ayrı, Sünnilerin yaşadığı çorak bölge ayrı, Kuzey’de de Kürtlerin yaşadığı bölge ayrı. Bu durumda yarın öbürgün yönetim değişir ve Rusya’ya çekil denirse, o bölgeler bağımsızlığını ilan edecek ve Rusya’nın üsleri garanti altında olacak. Kürtler de bu durumda benzeri bir karar alabilir, o zaman ABD’nin koridoru da hazır olacak. Araplar da Hama Humus, Rakka ve Deyrezor’da yaşamaya devam edecek.”

Yorum yaz