Bunun yanında Bulgaristan kanadının altyapı inşaatında bariz bir gecikmeye yol açtığını söyleyen Büyükelçi, “Sanırım, şirketlerden birisi ihale konusunda şikayette bulundu. Ancak Bulgaristan Yüksek Mahkemesi, TürkAkım projesinin inşaat sürecinin sürmesi yönünde karar verdi. Fakat Bulgaristan taraflarındaki bu gecikme sırasında, biz her halükarda bizim kısmımızdaki çalışmaları sürdürdük” ifadelerini kullandı.
‘UKRAYNA’DAKİ BELİRSİZLİKTEN DOLAYI TÜRKAKIM’DAN GAZ SEVKİYATINA İHTİYACIMIZ VAR’
Açıklamalarına devam eden Lazanski, Ukrayna’dan gelecekte doğalgaz tedarikinin devamlılığı yönündeki belirsizliklerden ötürü, TürkAkım projesi üzerinden sağlanacak olan doğalgaza ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Ancak Lazanski’ye göre mevcut koşullar doğrultusunda Rusya’nın, Ukrayna ile olan gaz sevkiyatı anlaşmasını gelecek yıla kadar uzatacağı değerlendirmesini yaptı.
Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB), 2019 yılından sonra doğalgaz tedarik sürecinin nasıl şekilleneceği üzerine üçlü bir görüşme gerçekleştiriyor. Görüşmelerin son turu 19 Eylül’de Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilmişti. Rusya ve Ukrayna Enerji Bakanları, yapıcı çözümler üzerine istişare etmişti.
TürkAkım, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli iki ayrı boru hattından oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Güney ve Güneydoğu Avrupa'daki tüketicilerin kullanımına ayrılacak.
TürkAkım projesi kapsamında, Bulgaristan sınırından Macaristan sınırına kadar devam edecek olan Sırbistan borularının inşaatı da devam ediyor. 402 kilometre uzunluğunda olacak borular, her yıl 12.87 milyar metreküp doğalgaz tedariki sağlayacak.
Ekim ayının başında Sputnik’e yaptığı açıklamada Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, TürkAkım üzerinden yapılacak olan doğalgaz tedarikinin Sırbistan’a ve Ardından da Macaristan’a ulaşmasının Bulgaristan’a bağlı olduğunu söylemişti.